Στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) διεξάγονται συζητήσεις για την περαιτέρω απελευθέρωση των διεθνών αγορών στα αγροτικά προϊόντα των φτωχότερων και των υπό ανάπτυξη χωρών, όπως της Αφρικής, της Ινδίας, της Βραζιλίας κ.ά., με τη στήριξη των ΗΠΑ.
Ασκούνται ισχυρότατες πιέσεις σε όλες τις χώρες για να επιτραπεί η καλλιέργεια μεταλλαγμένων και σταδιακά αυτό επιτυγχάνεται. Ετσι παράγονται προϊόντα με χαμηλότερο κόστος απ΄ ό,τι τα συμβατικά-παραδοσιακά προϊόντα.
Μέσα στην τελευταία δεκαετία ο αγροτικός πληθυσμός από το 17% των απασχολουμένων στη χώρα έφθασε στο 10,9%
Η συμβολή του αγροτικού τομέα στο Aκαθάριστο Eγχώριο Προϊόν μόλις που υπερβαίνει το 3%, όταν το 2004 ήταν στο 4,93%
10% των Ελληνων παραγουν ισα ισα 3% του ΑΕΠ μας! Δηλαδη οι γεωργοι ειναι γυρω στο 70% λιγοτερο παραγωγικοι απο τον μεσο Ελληνα!
Ο μεσος κληρος στις ΗΠΑ ειναι 1800 στρεμματα εναντι 186 της ΕΕ και μολις 43 στην Ελλαδα!
Στο διάστημα της τετραετίας 2004-2007 το κόστος παραγωγής αυξήθηκε κατά 22,9%, ενώ οι τιμές παραγωγού σημείωσαν αύξηση μόλις 14,8% περίπου.
Tο έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο του τομέα από 2 δισ. ευρώ το 2006 έφτασε σε 2,6 δισ. ευρώ το 2007, με τάσεις ανόδου. Tα τελευταία χρόνια παρατηρείται συνεχής πτώση των επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα, που λαμβάνει τα χαρακτηριστικά από-επένδυσης της τάξεως του 2,5% ετησίως.
50% σχεδον του προϋπολογισμου της Ευρωπαϊκης Ενωσης παει στην στηριξη της γεωργιας,με αποτέλεσμα να διεξάγονται συζητήσεις, οι οποίες θα ολοκληρωθούν σύντομα, για την αποτελεσματικότητα που είχαν ως τώρα οι ενισχύσεις και οι επιδοτήσεις και όλα δείχνουν ότι θα αρχίσουν περικοπές στις χορηγήσεις προς τους αγρότες, ενώ το λεγόμενο «πακέτο» 2007-2013 κάποια στιγμή θα αποτελέσει παρελθόν.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου