Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2007

Και το όνομα αυτού "Δαρδανία"

Επειδή οι «Σκοπιανοί» είναι ένα τεχνητό έθνος, ( Δημιούργημα του Τίτου . Πριν ονομαζόταν οι περιοχή Βαρντάσκα ) και ως γνωστών πρέπει από κάπου να «πιαστούν», προτείνω να ονομαστούν Δαρδανία. Έτσι θα έχουν να λένε κι αυτοί ότι κατάγονται από κάποια αρχαία φυλή. Απόγονοι των αρχαίων Δαρδάνων
Μπορεί επίσης ο Γενάρχης τους να είναι και απόγονος των αρχαίων Μακεδόνων μια και ο Φίλιππος και ο Αλέξανδρος, θα είχαν εξωσυζυγικές σχέσεις και θα απέκτησαν παιδιά με Δαρδάνισσες. ( Νομίζουν ότι είναι απόγονοι του Μ. Αλεξάνδρου )
Έτσι λύνεται δια παντός το λεγόμενο Μακεδονικό.

Αποκτούν όνομα και μάλιστα αρχαίο: Δαρδανία
Εθνότητα: Δαρδανική - Αλβανική
Γλώσσα: Δαρδανική- Αλβανική

Αν πάλι δεν τους αρέσει και επιμένουν ότι είναι Μακεδόνες , και μάλιστα απόγονοι του Μ. Αλεξάνδρου, τότε ένα πράγμα έχουν να κάνουν.
Να ζητήσουν ένωση με την Ελλάδα, γιατί είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο ότι οι Μακεδόνες ήταν ελληνικό φύλλο.

Τώρα ας σοβαρευτούμε και λίγο.
Ισχυρίζονται ότι τους έχουν αναγνωρίσει 120 χώρες και γι’ αυτό δεν κάνουν πίσω.
Ισχυρίζονται ότι δεν έχουν αλυτρωτικές διαθέσεις και μας δίνουν το δικαίωμα να τους αποκαλούμε εμείς όπως θέλουμε.
Και ισχυρίζονται επίσης, ότι το όνομά τους είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και δεν αλλάζει.

Τι τους απαντάμε:
Δεν μας ενδιαφέρει αν σας έχουν αναγνωρίσει 120 χώρες. Το πρόβλημα είναι δικό τους και δικό σας. Εμείς δεν σας αναγνωρίζουμε μ’ αυτό το όνομα.
Είστε προκλητικοί και έχετε αλυτρωτικές διαθέσεις . Αυτό το αποδεικνύει η μετονομασία των αεροδρομίων των Σκοπίων και Αχρίδας σε Μ. Αλέξανδρο και Απόστολο Παύλο. ( Οι πρώτοι Ευρωπαίοι που γνώρισαν τον Χριστιανισμό, ήταν οι Μακεδόνες.)
Όμως το γελοίο της υπόθεσης είναι το παρακάτω:
Ο υπουργός εξωτερικών τον Σκοπίων είπε ότι για να μην υπάρχει σύγχυση με την Μακεδονία και την ελληνική επαρχία Μακεδονία, να αποκαλούμε την επαρχία αυτή εμείς αρχαία Μακεδονία.
Δηλαδή με άλλα λόγια, αυτοί που πρέπει να αλλάξουν κάποιο όνομα είμαστε εμείς και όχι αυτοί.

Να ξεκαθαρίσω ακόμα , ότι δεν απειλούμαστε από τα Σκόπια και ούτε η ονομασία Μακεδονία είναι απειλή για μας. Είμαστε οικονομικά και στρατιωτικά ισχυρότερη απ’ αυτούς. (Δεν ξέρουμε όμως αν αυτό θα ισχύει και στο μέλλον).
Απειλή για μας είναι η αναγνώριση Μακεδονικής εθνότητας και Γλώσσας.
Αυτό επιδιώκουν οι Σκοπιανοί με την εμμονή τους στο όνομα Μακεδονία και δεν πρέπει να τους το επιτρέψουμε.

19 σχόλια :

rallis είπε...

Αγαπητε Συνελληνα ειναι ακρητο και ανιστορητο αυτο που λες διοτι ετσι διαγραφουμε την Ελληνικη γραμματεια κι τις παραδοσεις μας.Ο Δαρδανος ειναι υιος του Διος κι αδερφος του Ιλλυριου αδερφου του Ελληνα.Οι Δαρδανοι ιδρυσαν την Τροια(βλεπε Δαρδανελλια).Ως προς την καταγωγη του Αλεξανδρου παλι η Ελληνικη γραμματεια αναφερει την καταγωγη της μητρος του απο τους Μολοσσους κι μαλιστα φιλοξενηθηκε για δυο χρονια στους μπαρμπαδες του στην Ιλλυρια.(βλεπεΝτροιζεν)

rallis είπε...

Ως γνωστον οι ΜΟΛΟΣΣΟΙ ηταν φυλακες της Δωδωνης κι ηταν βαρβαρογλωσσοι Πελασγοι.ΠΟΙΑ γλωσσα ηταν αυτη?Ο Στραβων λεει οτι κακως αναφερωνται οι τρεις ιερειες της Δωδωνης ως Πελειαδες,που σημαινει περιστερες απο την ασπρη ενδυμασια τους,αλλα πρεπει να αναζητηθει η ονομασια τους απο την γλωσσα των Μολοσσων,που σημαινει γρια και διασωζεται στη σημερινη Αλβανικη που σημαινει (πλειακου)γρια.(βλεπεΠΛΕΚΕΣΙΑ,την δημογεροντια τουΣΟΥΛΙΟΥ).Παπαρηγοπουλος.

rallis είπε...

Ο Στραβων αναφερει κι αναγνωριζει τηνΕλληνικη Μακεδονια κι Ιλλυριακη Μακεδονια κι τονιζει το ποσο μοιαζουν Μακεδονες κι Ιλλυριοι.Παρεπιπτοντως Μολοσσος,ετυμολογειται απο το σημερινο Αλβανικο -Μαλεσι που σημαινει οι ορεσιβιοι,αλλα κι η ορεινη περιοχη κι κατ επεκταση ο υψηλος.(βλεπε ο σκυλος Μολοσσος),(βλεπε τοπονυμια Μαλεσινα,Μαλακασα,Μαλεμε,Μαλλια και Μαλεσια στην Αλβανια).

rallis είπε...

Μεχρι σημερα αποκαλουνται οι β.Αλβανοι απο τους Νοτιους-Μαλοκ-,μαλιστα ειναι κι οι πιο ψηλοι κι δεν ειναι δυσκολο να το ταυτισουμε με το Μακεδνος,υψηλο εθνος.Στα Σκοπια λοιπον που δικαιουνται να αποκαλουνται Μακεδονες,ειναι οι Ελληνες κι οι Ιλλυριοι κι ειναι μια αλλη ιστορια που δεν το ξερουν ουτε αυτοι ουτε εμεις.(βλεπε περι κοινης καταγωγης Ελληνων κι Αλβανων).

rallis είπε...

Περι του Κοσσυβοπεδιου που μας τα εχουν πρηξει,που οτι μας σερβιρουν εμας τους Ελληνες το καταπινουμε αμασητο,ρωτα κι ψαξε γιατι οι παλαιες ορθοδοξες εκκλησιες ειναι αγιογραφημενες στα Ελληνικα κι οχι στα Σερβικα?Αφου κι ο τελευταιος μαθητης γνωριζει οτι οι Σερβοι δεν εγραφαν ποτε στα Ελληνικα.Ειναι Αλβανικες οθοδοξες εκκλησιες πριν τον εκσισλαμισμο των Αλβανων.Οι Αλβανοι εγραφαν στα Ελληνικα πριν υιοθετησουν τα Λατινικα.ΑΛΛΟς ΕΝΑς ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΘΛΟς ΒΛΑΚΕΙΑΣ

rallis είπε...

Δαρδανια παντως αναφερεται απο συγγραφεις Βυζαντινους οτι καλλιεργουνται εκει αλαδιες και στα Αλβανικα -ΝΤΑΡΔΕ-ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΧΛΑΔΙ τα υπολοιπα ειναι η απο βλακεια η απο του πονηρου.Αυτα ειναι το ενα χιλιοστο κι με προεκτασεις τεραστιες για την ιστορια του λαου μας.Ευτυχως υπαρχει μια τεραστια βιβλιογραφια Ελληνικη κι ξενη που φυσικα ειναι αδυνατον να παρουσιαστει εδω.

rallis είπε...

Θα κλεισω με τη φραση του πρωτου Ελληνα ανθρωπολογου Ι.Κουμαρη στην εγκυκλοπαιδεια ΗΛΙΟς,(Ελληνες κι Αλβανοι ειναι δυο λαοι με κοινη ιστορια κοινα ηθη κι εθιμα κι κοινη καταγωγη.Αγνωστο ποσες μορφες ηρωων του Ελληνικου Πανθεου φερουν στας φλεβας των Αλβανικο αιμα).ΑΥΤΑ πιστευαν μεχρι τον προηγουμενο αιωνα η πλειοψηφια των μορφωμενων συμπατριωτων μας.ΤΩΡΑ εχουν γινει αδερφια μας λαοι που εχουν ασελγησει στο σωμα της πατριδος μας,οπως οι Σερβοι του Σ.Ντουσαν με τις γενοκτονιες του.

rallis είπε...

το 1300 περιπου απο την Ηπειρο μεχρι τις σφαγες της Ναυπακτου.Για τους Βουλγαρους τι να πει κανεις,εχουμε καταντησει να φω ναζουμε για τα αυτονοητα.Το περιφημο ορθοδοξο τοξο ,μαζι με τη Ρωσια(βλεπε ορλωφικα),που εγω το ονομαζω ορθοδοξη αγχονη,για την πατριδα μου.

fokas είπε...

Aλλη μια ορθοδοξη αδελφη χωρα(του περιβοητου κι πολυθρυλη του ορθοδοξου τοξου,τρομαρα μας),εδειξε για αλλη μια φορα το αδελφικο της προσωπο απεναντι στην πατριδα μας.Για αλλη μια φορα Αρμενιοι (καλογεροι),ξυλοκοπησαν Ελληνες ιερεις,στα πλαισια της πολικης της Αρμενιας για ενεργοτερο ρολο στα πραγματα του εκει(προαιωνιου σε Ελληνικα χερια)πατριαρχειου.Φανταστειτε να ηταν Αλβανοι τι θα γινοτανε,τωρα ουδεμια αντιδραση απο τους δικους μας(πατριωτες).Το ξυλο φαινεται ειναι γλυκυτερο απο ορθοδοξο χερι.Παντως για να ξεδωσουμε προτεινω να τιμωρηθουν Αλβανοι,προς δοξα του Εθνους.Εις υγεια μας.

fokas είπε...

Θυμηθηκα τον Πουτιν που επισκεφθηκε πριν λιγους μηνες το Πατριαρχειο Ιεροσολυμων και τις εμπρηστικες του δηλωσεις για ενεργοτερο ρολο της Ρωσιας στα εκει πραγματα.Αν λαβουμε υποψιν και τις συμπεριφορες των αλλων ορθοδοξων(ΑΔΕΛΦΩΝ)λαωνΣερβιας,Βουλγαριας και δεν συμμαζευεται δεν μπορει ολοι αυτοι οι σλαυικοι λαοι ναεχουν τυχαια πολιτικη.Το κομπλεξ που διακατεχονται,απο την πρωτοκαθεδρια του Ελληνισμου στην ορθοδοξια.Μια δυναμη που αμφιβαλλω αν εχουμε κατανοησει εμεις οι Ελληνες.Στους δυο αδελφους λαους Ελληνες και Αλβανους,που τους χωριζει η γνωση και η θρησκεια,αλλα τους ενωνει η παραδοση,η ιστορια και η κοινη καταγωγη.

EΛΛΗΝΕΣ-ΑΛΒΑΝΟΙ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
EΛΛΗΝΕΣ-ΑΛΒΑΝΟΙ είπε...

Πριν λιγες ημερες,κατοπιν αιτηματος
της Ελληνικης κυβερνησης,υπογραφτηκε
συμφωνια μεταξυ Ελλαδος και Αλβανιας
για την οριοθετηση των χωρικων υδατων
(υφαλοκρυπιδα)μεταξυ των χωρων αυτων.
Αξιζει να σημειωθει οτι η πατριδα μας
με κανενα αλλο κρατος δεν εχει παρομοια συμφωνια,ουτε καν με την Ιταλια,που υποτιθεται οτι Ελλας και η Ιταλια ειναι δυο Ευρωπαικα κρατη και ευκολα θα μπορουσε να υπαρξει μια συνεννοηση.Παρ ολα αυτα η δευτερη με υπεκφυγες συνεχως
αρνειται.Η Αιγυπτος σε μια παρομοια
εκκληση της Ελλαδος για διευθετηση
των χωρικων υδατων αρνηθηκε κατοπιν πιεσεων και απειλων που της ασκησε η Τουρκια.Η Αλβανια λοιπον,που λογικο ειναι να δεχτηκε περομοιες απειλες απο την Τουρκια,
συμφωνα με δημισιευματα του Ελληνικου τυπου,οχι μονον δεχθηκε
να διευθετηθει το ζητημα αυτο,αλλα
μας παραχωρησε και το δικαιωμα της επεκτασης 12 μιλ.απο την μερια μας.Με μεγαλη λοιπον χαρα το Ελληνικο Υπουργειο Εξωτερικων ανακοινωσε το γεγονος αυτο σαν μια τεραστια επιτυχια.Η συμφωνια αυτη ειναι ενα ανευ προηγουμενου διπλω
ματικο οπλο στα χερια της Πατριδος μας,αν λαβει κανεις υποψιν του το ακανθωδες προβλημα μεταξυ της χωρας μας και της Τουρκιας,που η τελευταια αρνειται πεισματωδως την
χρηση του νομιμου δικαιωματος της
Ελλαδος για επεκταση και χρηση των 12 ναυτικων μιλ.
Ειναι μια συμφωνια που περασε στα
ψιλα γραμματα των εγχωριων ΜΜΕ.
Εντασσεται κατα την αποψη μου στα πλαισια της κατευθυνομενης προπαγανδας εντυπωσιασμου σε σχεση με τις διαφορες χωρες που περιβαλλουν την πατριδα μας και οχι μονον.Το παραμικρο που συμβαλλει στην δημιουργια και διαιωνηση,πλαστα κατα την αποψη μου τα περισσοτερα,δυσχερων σχεσεων μεταξυ των δυο ομαιμων λαων,Ελλαδος και Αλβανιας υπερτονιζεται,ωστε να δημιουργουνται και οι αναλογες εντυπωσεις.Βασιζομενη φυσικα η παραπανω προσπαθεια στην αμαθεια
και στην ελλειψη ιστορικων γνωσεων
των συμπατριωτων μας.

EΛΛΗΝΕΣ-ΑΛΒΑΝΟΙ είπε...

Υποθεση του λιμενος της Αυλωνος
Αλβανιας

Πριν απο δεκα περιπου χρονια επι ενα σχεδον μηνα στα ΜΜΕ της πατριδας μας
μονοπωληθηκε μια ειδηση περι της ενοικιασης του λιμενος της Αυλωνος,
απο την κυβερνηση της Αλβανιας,στην
Τουρκια,για να ελλιμενιζεται τμημα του
στολου της.Επι ενα μηνα η προπαγανδα
στον δυσμοιρο λαο μας ηταν ανειλεης.
Το τι ακουστηκε,το τι αντιαλβανικο
μενος απιστευτο,φυσικα και με τις αναλογες πολιτισμενες μας νεοελληνικες εκφρασεις μας.Οι χαρακτηρισμοι,ανθελληνες,προδοτες,
ρουφιανοι,ισλαμικο τοξο και διαφορες αλλες μπαρουφες.Καλα,η Αλβανια δεν ειναι ενα αλλο κρατος?
Εμεις δεν ειχαμε μεχρι προσφατα ξενες βασεις στην χωρα μας?
Η Αλβανια εκεινη την εποχη βρισκοταν μεσα στην τελεια ενδεια της,ακομα και τωρα,και φυσικα δεν ειχε το δικαιωμα να εκμεταλευθει, κατα την κριση της,τον εθνικο της πλουτο.Το δικαιωμα αυτο το εχουμε μονον εμεις να ξεπουλαμε τα παντα,
ΟΤΕ,ΔΕΗ,δημοσιες και ευρωστες επιχειρησεις,μεχρι και βραχονησιδες
τρομαρα μας,για να μην πω και τι αλλο εχουμε ξεπουλησει και ξεπουλαμε.Επι ενα μηνα λοιπον γινοταν αυτο το βρωμικο και αντεθνικο αλισβερισι,που θελει πολυ μελετη για να αντιληφθουμε το παιχνιδι που παιζεται στις πλατες της πατριδος μας.
Το καταπληκτικο ειναι,οτι Ελληνες δημοσιογραφοι πηγαν στην Αλβανια,της κρατικης τηλεορασης μαλιστα,και συναντησαν τον τοτε Αλβανο πρωθυπουργο.Τον ρωτησαν με υφος εντονο,προσβλητικο και επιθετικο,θα λες και ηταν κανενας νομαρχης μας,γιατι το εκανε αυτο και μας προδωσε,την στιγμη που γνωριζει τις σχεσεις μας με την Τουρκια.
Ξερετε τι απαντησε,στις ειδησεις ζωντανα παρακαλω,ο Αλβανος πρωθυπουργος?
ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΕ!!!

Αυτο ηταν απροσμενο φυσικα για τους φωστηρες μας δημοσιογραφους,
που διαμορφωνουν ενιοτε και εθνικη συνειδηση στον λαο μας.
Θα αναρωτηθει κανεις φυσικα αν σχολιασθηκε αυτη η απαντηση η αποστομοτικη του Αλβανου πρωθυπουργου απο την τηλεψια μας,και μαλιστα οπως προειπα το εδειχνε ζωντανα.
Στην Ελλαδα ειμαστε και δεν χρειαζεται να ειναι και κανεις ιδιοφυης να αντιληφθει την συνεχεια του δελτιου ειδησεων,
απλως αλλαξε θεμα...

Το ερωτημα ειναι,μα κανεις συμπατριωτης μας δεν αντεληφθει τιποτα?Μα κανεις τιποτα δεν θυμαται?

Να χαιρωμαστε τα αμασητα μας,και το Ορθοδοξο τοξο...

EΛΛΗΝΕΣ-ΑΛΒΑΝΟΙ είπε...

Η υποθεση της εκτελεσης της
μειονοτικης (ελληνικης)οικογενειας
απο την Χειμαρα,απο παρακρατικους
Αλβανους.

Πριν απο τεσσερα χρονια αν θυμαμαι καλα,σε μια εκπομπη που παρουσιαζε
ο δημοσιογραφος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ,αυτος ο
ευτραφης και μυστακιοφορος και ενιοτε
θαμων και συνεργατης του δημοσιογραφου ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΟΠΟΥΛΟΥ,
εγινε ενα περιστατικο,χωρις να εχω
παρακολουθησει απο την αρχη αυτην την διενεξη,μεταξυ του ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ,για το θεμα των ζωντανων ανταποκρισεων,τοτε με το Αφγανισταν και διαφορα αλλα σημεια διφορων πολεμων,οτι ειναι στημενα,και ο Γεωργιαδης μεσω της εκπομπης του,δραττωμενος της ευκαιριας επιτεθηκε στον ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ.
Ειπε ακριβως..να μην πω αυτος ο καραγκιοζης,τι εκανε πριν απο μερικα χρονια και τι αλητης δημοσιογραφος ειναι,και μην με αναγκασει να τον ξευτιλισω..
Η συνεργατιδα του διπλα,που μου διαφευγει το ονομα της,τον προκαλεσε να πει τι εκανε ο ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ και αν ξερει κατι να το πει.Ο ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟ ΕΙΠΕ.
(Πριν απο μερικα χρονια,ο ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ
ειχε παρουσιασει την ειδηση οτι μια οικογενεια της Χειμαρας,ειχε εκτελεσθει στην πλατεια της πολης,δημοσιως δηλαδη,απο Αλβανους
παρακρατικους.Αυτη η ειδηση πηρε μεγαλη διασταση τοτε,και ειχε σοκαρει τον Ελληνισμο).Ο ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ λοιπον κατηγγειλε τον ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ ΟΤΙ ΑΥΤΗ Η ΕΙΔΗΣΗ ΗΤΑΝ ΣΤΗΜΕΝΗ,και τον κατηγορησε για δημοσιογραφικη αλητεια.
Ολο αυτο το γεγονος εγινε δημοσια,
το επαναλαμβανω.Απο τον ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ δεν υπηρχε καμμια αντιδραση μεχρι τωρα.Σε ερωτησεις,τοτε αλλων δημοσιογραφων για το θεμα της κοντρας αυτης,ο ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ ηταν πραγματικα αξιοθρηνητος κλακαδορος.

Ετσι διαμορφωνεται απο διαφορους,
πως να του χαρακτηρισει κανεις,εγκαθετους ,η συνειδηση του
λαου μας.Βεβαια ουτε να θιχτει το
παραπανω θεμα απο τους αλλους δημοσιογραφους,η απο διαφορα σωματεια,που ειναι οι ενωσεις και κομματα των Χειμαριωτων?

EΛΛΗΝΕΣ-ΑΛΒΑΝΟΙ είπε...

FOKAS

EΛΛΗΝΕΣ-ΑΛΒΑΝΟΙ είπε...

ΕΛΛΗΝΕΣ-ΑΛΒΑΝΟΙ

http://fokas2000
hotmailcom.blogspot.com/

EΛΛΗΝΕΣ-ΑΛΒΑΝΟΙ είπε...

Η Δυσμοιρη Πατριδα και οι «Χειμαραιοι»

Σε αυτην την δυσμοιρη πατριδα μας,την συνεχομενη καρπαζοεισπρακτουσα,σε οιοδηποτε Εθνικο ζητημα.Σε αυτον τον μονιμως παραπλανηθεντα λαο μας,που ειναι ικανος να θυμηθει ξαφνικα οτι εχει κατι ξεχασμενους αδερφους που λεγονται Σερβοι,και ας αδιαφορουσε αυτος ο ιδιος λαος καθ'ολη την διαρκεια της σφαγης του εμφυλιου,που αυτοματως θυμαται τους Κουρδους και αμεσως σχεδον μετα συγκινειται με την ελληνοτουρκικη αδερφοσυνη.Αυτη η ρημαδα πατριδα μας που εξευτελιζεται διεθνως οταν κατεβαζουν την σημαια της και σκοτωνονται τρια παληκαρια της και η ιδια ευχαριστει αλλη χωρα που μεσολαβησε να μην φαει περισσοτερο ξυλο.
Αυτος ο ιδιος λαος της πατριδας μου,που βλεπει απο τηλεορασεως να θανατωνονται ελληνοπουλα επειδη προσπαθησαν να κατεβασουν την τουρκικη σημαια,και να μην αντιδρα,να μην οργιζεται.Αυτο το ελληνικο κρατος,να αγνοει επιδεικτικα τους ελληνικους πληθυσμους της Κατω Ιταλιας,που εκλιπαρουν για ενα δασκαλο.
Αυτη η Ελλαδα να τρεμει να διεκδικησει την ονομασια της φετας σε διεθνη φορουμ.
Αυτη η χωρα μου να αγοραζει υπερσυγχρονα συστηματα πυραυλων,με λεφτα της Κυπρου γιατι η ιδια φοβηθηκε να τα τοποθετησει στα εδαφη της,και να τα εχει ακομη σε κουτες γιατι η Τουρκια απειλησε οτι θα της κανει πολεμο.
Να εχουμε εναν ελληνοαμερικανο αξιωματικο που να δινει πολυτιμες πληροφοριες στην μητερα πατριδα του,την Ελλαδα,να συλλαμβανεται για αυτο και να καθεται χρονια φυλακη,ο ηρωας Λαλας,με δυο παιδια,το ενα αναπηρο, και η γυναικα του να παλευει να τα φερει βολτα. Να παιζουν τα Σκοπια και να χορευουμαι στο σκοπο τους,να ειμαστε οι μοναδικοι που να υποστηριζουμε τοσο φανατικα τη Σερβια,και να ειναι η πρωτη χωρα στον κοσμο που την αναγνωρισε ,και μαλιστα μεσα στον εμφυλιο της.
Αυτη η Ελλαδα και ο λαος της,που δεν ενδιαφερθηκε ποτε για τους εκατονταδες χιλιαδες ελληνες του Μοναστηριου,της Γευγελης,της Στρωμνιτσας,του Κρουσοβου και του Χορμοβου,που εξαφανιστικαν ως δια μαγειας απο τον Σλαυικο χαρτη,μαζι με τοσες Ελληνικες πολεις της Βουλγαριας,την Φιλιππουπολη,την Αρβανιτοπολη,την Αγχιαλο και τοσες αλλες.Και υπαρχουν ακομη τοσοι Ελληνες εκει που τρεμουν να το πουν. Ενταξει ολα αυτα,τα εχουμε συνηθισει,αυτοι ειμαστε οι
νεοελληνες,ανιστορητοι,εγωπαθεις και αγελαιοι δυστυχως, ωχ αδερφε.....
Αυτο που μου κανει εντυπωση ομως ,και το μοναδικο εθνικο θεμα που κρατα μια ετσι, επιθετικοτητα ειναι το Βορειο -Ηπειρωτικο,και ειδικα οι Χειμαριωτες ή Χειμαραιοι κατα το νεωτερο που πολυχρησιμοποιειται.
Ουδεις νομιζω οτι μπορει να αρνηθει την εντονη παρουσια της Αμερικης στην περιοχη αυτη. Η εντυπωση που μου δημιουργειται μπαινοντας στο διαδικτυο,σε ομιλιες συλλογων και εκπροσωπων εδω στην Ελλαδα ,αλλα και αλλου,ειναι μια κινηση εντονη απο την αλλη μερια του Ατλαντικου. Ελληνες «πατριωτες»ως νεοι Ηρακληδεις,εξαπολυουν απιστευτο μενος κατα οιουδηποτε αλβανικου,παρουσιαζοντας μια κατασταση τυπου Αφγανισταν,να νομιζεις οτι εξαπολυονται απιστευτα προγκρομ,σφαγες και λεηλασιες κατα της ελληνικης μειονοτητας.Εκπροσωποι των ελληνικων κομματων να βρισκονται σε Ελλαδα και Αμερικη σε μονιμη σχεδον κατασταση και ουτε λιγο ουτε πολυ να παροτρυνουν με τον λογο τους και με την συμπεριφορα τους να στειλουμε στρατο και να καταλαβουμε το ... «Πογραδετς».Εντυπωση μεγαλη μου δημιουργει, οι απανταχου δηλωσεις και παρουσιασεις των Χειμαριωτικων σωματειων,οργανωσεων και κομματων.Ενα υφος υπερπατριωτισμου,αλλα μονον για Χειμαρα και Βορειο Ηπειρο.
Παρολο που παμπολοι Χειμαριωτες ζουν στην Ελλαδα,πουθενα δεν παρατηρεις ενδιαφερον για αλλα εθνικα θεματα,σαν να ζουν σε εναν αλλο κοσμο,μονον αντιαλβανισμο,φιλοσερβια και Χειμαρα.Πουθενα ,μα πουθενα δεν συμμετεχουν σε αλλα δρωμενα,αλλα μονον και αποκλειστικα ,σε οτι εχει σχεση με εκεινους.
Εχουν φτασει σε σημειο να μιλουν οι εκπροσωποι αυτοι για αυτονομια της Βορειου Ηπειρου,τοσο καθαρα,και οι ιδιοι να χτυπιουνται για το Κοσσυφοπεδιο οτι ειναι Σερβικο,και οτι ειναι επικινδυνο!? πραγμα η αυτονομηση σε περιοχες των Βαλκανιων.Εχουν φτασει αυτοι οι συνελληνες σε σημειο να διαμαρτυρονται με ανακοινωσεις οτι υφιστανται διωξεις,λογω του οτι διαμαρτυρονται για διακοπες ρευματος που συμβαινουν ,συν τις αλλοις,στη Χειμαρα εν ειδη ανθελληνικης διωξης. Εναν αλβανο αν ρωτησεις θα σου πει για τις συνεχεις διακοπες ρευματος σε ολοκληρη την Αλβανια,με τις γνωστες ελειψεις στις κρατικες της υποδομες,και με την εκμεταλλευση απο μεριας πολιτικων αλβανων πουλωντας γεννητριες,αυτο δεν ειναι κανενα μυστικο.
Μου θυμιζει την συνεχη προπαγανδα για τον διωγμο της χριστιανικης θρησκειας και των εκκλησιων που ειχαν κλεισει επι Χοτζα,θα λες και δεν εχει ακουσει ξανα ποτε κανεις,οτι σε κομμουνιστικα καθεστωτα η θρησκεια ηταν υπο διωγμο.
Ειδικα μαλιστα στην Αλβανια,που υπαρχουν ολες οι θρησκειες,μουσουλμανοι και καθολικοι,και το καθεστως του Χοτζα ειχε στην κυριολεξια απαγορευσει την τελεση θρησκευτικων τελετων ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ,και ειχαν κλεισει ναοι,και τεμενοι.
Αληθεια οταν επεσε το σιδηρουν παραπετασμα ,σε αθλια κατασταση δεν ερχονταν στην πατριδα μας Αλβανοι και Ομογενεις μας ανακατα?
Σε πολλες εκπομπες της ελληνικης τηλεορασης,σε ειδησεις και σε οδοιπορικα στην Χειμαρα,κανει και κατι καλο η τηλεοραση,καμμια εντυπωση και καμμια εικονα τραγικης γενοκτονιας και κυνηγητου δεν παρουσιαζει.Μαλιστα τις προαλλες,οχι για πρωτη φορα,μια εκπομπη, στην Χειμαρα, επαιρνε συνεντευξη απο τον πατερα του Πυρου Δημα,σε ενα σπιτι που πολλοι ελληνες δεν το διαθετουν.Την ιδια εντυπωση αποκομουσες και απο την περιηγηση γενικα στην περιοχη,και μαλιστα εναν οικοδομικο οργασμο καταπληκτικο.Εκατονταδες ενοικιαζομενα και ξενοδοχεια και καταστηματα εχουν φτιαχτει απο Χειμαριωτες μεταναστες.Οι υποδομες που εχουν φτιαχτει εκει ,δρομοι, νοσοκομεια,εκκλησιες,αναπαλαιωσεις και ιδρυματα,ειναι μια πραγματικοτητα,που δυσκολα συναντα κανεις σε αλλα μερη της Αλβανιας. Απο δυο μεριες ευνοουνται μου φαινεται οι Χειμαριωτες μας,και το βλεπω διπορτο το παιχνιδι.Εβλεπες ιδρυματα της εκκλησιας θαυμασια,που σπουδαζαν ελληνοπουλα και αλβανοπουλα μαζι.Ο Αρχιεπισκοπος Αναστασιος,ενας αγιος ανθρωπος,με καταπληκτικο εργο στην Αλβανια,σε ελληνες και αλβανους ανεξαιρετως,μουσουλμανους και χριστιανους.Ποτε κανενα προβλημα δεν αντιμετωπισε απο πλευρας αλβανικου κρατους και απο αλβανους πολιτες.Η Αλβανια ειναι η μοναδικη χωρα των Βαλκανιων που εχει εκπροσωπους ελληνες βουλευτες στο κοινοβουλιο της!!!Εκει χτυπαμε συνεχως?
Πως αυτοι λοιπον οι τοσο κακοι και ανθελληνες αλβανοι,οπως προσπαθουν να παρουσιασουν οι ομογενεις μας,και μαλιστα μονον οι Χειμαριωτες,το αλβανικο κρατος εδεχθη εναν ελληνα για αρχιεπισκοπο Αλβανιας?Μπορουσε να το αρνηθει με την τοσο εντονα ανθελληνικη του πολιτικη νομιζω.Ειναι σαν να δεχομασταν εμεις για τους τουρκογυφτους της Θρακης,να διοριζονταν ανωτατος θρησκευτικος ηγετης τουρκος απο την Τουρκια.
Που ειναι το ανελεητο αυτο κυνηγητο,την στιγμη που αμεσως η αλβανικη κυβερνηση δεχτηκε την διπλη υπηκοοτητα των Βορειο-Ηπειρωτων? Εντασσεται και αυτο μεσα στα πλαισια του ανθελληνισμου?
Παντοτε θα αναρωτιεμαι την αθωωση απο τα ελληνικα δικαστηρια των πεντε Χειμαριωτων (ο ενας ηταν ελλαδιτης) της ΜΑΒΗ ,που πριν απο 13 περιπου χρονια φονευσαν τρεις αν θυμαμαι,αλβανους στρατιωτες μεσα σε αλβανικο στρατοπεδο εντος φυσικα αλβανικου εδαφους,και τη συλληψη τους με τα οπλα των σκοτωμενων στρατιωτων μεσα στο πορτ μπαγκαζ του αυτοκινητου τους απο ελληνες αστυνομικους εντος ελληνικου εδαφους.Δεν αμφισβητω τον πατριωτισμο μερικων παιδιων,αλλα τετοια αντιμετωπιση της ελληνικης πολιτειας ειναι πραγματικα αξιοπεριεργη,και ειδικα αν λαβει κανεις υποψιν του τα πηγαινελα του επικεφαλης αυτης της ομαδας,να μην λεμε και ονομα,εις τας Αμερικας,θα λες και ηταν Ομονοια πλατεια Κολλιατσου,και δεν υπερβαλλω,μα ειλικρινα δεν υπερβαλλω.
Πραγματικα απορω για τον αφθαστο πατριωτισμο των περισσοτερων sites,προερχομενων απο την μητερα Αμερικη,απο ομογενεις φυσικα.
Λιγο ακομη ,με τοσα εκατομμυρια ελληνες που εχουμε εκει,τοσους πλουσιους και τετοιους πατριωτες θα παρουμε και την Κωνσταντινουπολη,τρομαρα μας.Αληθεια ,γιατι δεν βαλανε το χερι στην τσεπη για τον ΛΑΛΑ?ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΑΝ ΑΥΤΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ,αυτοι οι υπεπατριωτες?ΓΙΑΤΙ??? Τι εκαναν αυτες οι πανισχυρες δηθεν ελληνοαμερικανικες οργανωσεις.Αληθεια,τι εχουν προσφερει στην Ελλαδα?Η αποψη μου? ειναι γενιτσαροι,αυτο ειναι,και δεν θελει και πολυ ψαξιμο να το διαπιστωσει κανεις.Ο προεδρος του παγκοσμιου συμβουλιου του Ελληνισμου,ο «σερ »Αντριου Αθενς,ο ιδιοκτητης τριων εταιρειων μεταλλευματων,που ουτε ελληνικο ονομα δεν εχει.Που λεφτα για τον φουκαρα τον Λαλα,που τοσα χρονια ,προσεφερε υπηρεσιες στην πατριδα του,και φυλακιστηκε τοσο αδιαμαρτυρητα.Που ειναι το περιφημο ελληνικο λομπι σε τοσα και τοσα θεματα? Τοσοι ελληνες περασαν σε κυβερνησεις στην Αμερικη,τοσοι καθηγητες πανεπιστημιων,τοσοι επιστημονες,τοσοι μαμπλουτοι,τοσοι και τοσοι.Σαν εκεινη την μαριονετα τον ΤΖΟΡΤΖ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ,ΤΟΝ ΓΙΟ ΠΑΠΑ,που ποτε δεν μιλησε ελληνικα,σε τοσες και τοσες συνεντευξεις ,για το περιφημο «καμαρι» μας.
Aς θυμηθουμε και αυτον τον αρχηγο της ΣΙΑ τον Τενετ,με καταγωγη απο την Χειμαρα. Και φυσικα οι ελαχιστες φωνες πνιγονται μεσα στον ορυμαγδο της πλουτοεθνικοφροσυνης μας.Γιατι σε τετοιες ιστοσελιδες ,αν προσεξει κανεις,προερχομενες απο ελληνοαμερικανους,βλεπεις τετοιο αντιαλβανικο μενος
και «Βορειο-Ηπειρωτικο» ταρακουνημα.Και αν απομονωσεις το πρωτο,νομιζεις
οτι ειναι καμμια ιστοσελιδα του Αρκαν και των σερβων ΤΣΕΤΝΙΚΣ.
Μακαρι να αντιληφθουμε καποτε σαν λαος τα περιφημα «διπλα»παιχνιδια στα εθνικα θεματα,που ταχα μου εχουμε αντιληφθει τι παιζεται στα Βαλκανια και δεν βλεπουμε κατω απο την μυτη μας.
Πολλες φορες εχουν παιχτει τετοια ,οπως με την οικογενεια απο την Χειμαρα
πριν απο χρονια ,που εκτελεσθηκε απο αλβανους,την ειδηση την «εβγαλε» ο Κουλογλου,να ρωτησω αν θυμομαστε,δεν το ρωτω.Αποδειχτηκε οτι ηταν στημενη,και μαλιστα το κατηγγειλε δημοσια ο Γεωργιαδης.Φυσικα επι ενα μηνα
που «επαιζε» αυτη η ειδηση την εκανε την «διαφωτηση» της.
Ουτε σωματεια ,ουτε Χειμαριωτικα και μειονοτικα κομματα,τιποτα,κουβεντα.
Και ας αποδειχτηκε οτι αυτη η οικογενεια ζουσε στην πλατεια Βικτωριας!!!
Υπερβολες νομιζετε?ΟΧΙ ,ΠΕΡΑ ΓΙΑ ΠΕΡΑ ΑΛΗΘΙΝΑ,δυστυχως.
Μια ιδια υποθεση με το λιμανι της Αυλωνος.Οταν το ενοικιασαν οι αλβανοι στους ΤΟΥΡΚΟΥΣ,ΦΩΝΑΖΑΜΕ ΜΕΡΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ,με τα αναλογα φυσικα νεοελληνικα ψευτοπατριωτικα κορωνατα λογια,σαν τις διαφημησεις του υπουργειου τουρισμου της Τουρκιας στα ελληνικα ΜΜΕ και περιοδικα μας!!! Που? στη χωρα μας που το μοναδικο μας συναλλαγμα ειναι ο τουρισμος,τι να πει κανεις.
Κι ομως ,πηγαινοντας ελληνες δημοσιογραφοι στην Αλβανια,μετα βεβαια απο βομβαρδισμο,τυπου κινδυνευει το Εθνος,εισεπραξαν απο τον αλβανο πρωθυπουργο το εξης καταπληκτικο..ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΕ.Φυσικα για αλλη μια φορα σαν ελληνες καναμε το καθηκον μας.
Παντως εχω την εντυπωση ,οτι μαλλον ειναι ψυχολογικο το θεμα.
Πως μπορει να εξηγησει κανεις την εμπολεμη κατασταση που βρισκονταν η χωρα μας με την Αλβανια,μεχρι το 1989.Με ποιους? με τους ξυπολητους. Που δεν ειχαν ουτε στρατο,και αυτο αποδειχτηκε περιτρανα,και μαλιστα μια κατασταση που επικρατει μεχρι σημερα.Η Αλβανια ,ειναι η μονη χωρα,που επισημως
δεν πολεμησαμε ποτε.
Αληθεια τι συμβαινει? Πως γραφεται αυτη η ρημαδα Ελληνικη Πολιτικη?
Οταν συμφωνουμε στην ενταξη της Τουρκιας στην Ευρωπαικη Ενωση,οταν αιμοραγει το Οικουμενικο Πατριαρχειο,δεν μας εμεινε και τιποτα αλλο,οταν ειναι κλειστη ο Σχολη της Χαλκης και οτι αλλο,την στιγμη μαλιστα που εχουμε και την υποστηριξη της Αμερικης στο συγκεκριμενο θεμα,για το φοβο της τελευταιας, της εξαπλωσης του Πατριαρχειου της Μοσχας? Ουτε αυτο. Αλλα θα παρουμε ομως την Χειμαρα ,ενταξει ,δεν παιζωμαστε.
Ξεβρακωτοι ειναι,πραγματικα δεν κινδυνευουμε,ας κανουμε τους μαγκες τουλαχιστον σε αυτους.Και ας προσπαθουμε με το ζορι να πεισουμε τους
εαυτους μας οτι θα μας επιτεθει ο ΟΥΤΣΕΚΑ...
Ας αναλογιστουνε ομως οι «Χειμαραιοι»,το καμαρι τους,πραγματικα,εκεινον
τον Σπυρομηλιο ,τον μεγαλο πατριωτη απο την Χειμαρα,τον υπερηφανο Χειμαριωτη,ετσι αυτος ο ορος μ' αρεσει,Χειμαριωτης,των αγωνα που εκανε για την ενωση των δυο ομαιμων λαων,τους Ελληνες και Αλβανους,γιατι αυτο τον αγωνα εκανε,ΓΙΑ ΕΝΩΣΗ,ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ,για την δημιουργια μιας μεγαλης Πατριδας.Η μηπως δεν ειναι ετσι? Ετσι ειναι,αλλα δεν το λενε,δεν τολμουν.Οπως δεν τολμουμε ολοι εμεις να μελετησουμε πραγματικα την ιστορια μας.Ο Σπυρομηλιος ηταν εκεινος που πρωτοστατησε στον αγωνα του Ζενελ
Γκιωνη Λεκα,του γνωστου Γκιουλεκα,οταν ο τελευταιος ,μαζι με αλλους 46 αγαδες και μπεηδες μουσουλμανους Αλβανους,σηκωσαν Ελληνικη σημαια στα τζαμια τους και ζητησαν την ενωση με την Ελλαδα,το 1847. Αυτη ειναι η αληθεια,αλλα ειπαμε,τωρα οι Χειμαριωτες λεγονται «Χειμαραιοι»....Μην θυμιζει τιποτα απο το παρελθον,γιατι αμα αρχιζουμε να ψαχνουμε για καταγωγες,επωνυμα,και εθνικες συνειδησεις,ποτε αποκτηθηκαν,θα χουμε μεγαλα δραματα,αλλωστε αυτο ειναι σε ενα αλλο αρθρο.Αλλωστε το ματι στο βγαζει τοσο βαθια μονο ο αδερφος σου,οπως λεει μια Μανιατικη παροιμια...

..Αδερφια ειμαστε ωρε γερο,ας ειμαστε απο αλλες πιστες,και ας λεν οτι θελουν τα μαγαρισμενα στοματα των οχτρων μας..
Κ.Κρυσταλλης.

EΛΛΗΝΕΣ-ΑΛΒΑΝΟΙ είπε...

ΣΠΥΡΟΜΙΛΙΟΣ ΚΑΙ ΧΕΙΜΑΡΡΙΩΤΕΣ

Οι πολυταραχες συνθηκες της περιοδου εκεινης και η φτωχεια του τοπου αναγκασαν πολλους Χειμαριωτες,κατα τα τελη του 18 ου αιωνα να εκπατριστουν και να αναζητησουν πορον ζωης σε ξενες επικρατειες. Το μονο εφοδιο τους ,που μπορουσαν να χρησιμοποιησουν ως επαγγελμα για να ζησουν,ηταν η παλικαρια τους και η πατροπαραδοτη τεχνη του πολεμου. Καταφευγουν λοιπον στα Επτανησα και κατατασσονται μαζι με τους Σουλιωτες και αλλους κλεφτες,πρωτα στον στρατο του Ναπολεοντα,που τα κατελαβε το 1797,και επεειτα στην ελληνο-αρβανιτικη λεγεωνα που εσχηματισαν οι Ρωσοι το 1805 στην Κερκυρα. Αποτελουν σε αυτην την μεγαλυτερη μεριδα του ταγματος των Χειμαροπελοποννησιων και αρχηγοι τους ειναι οι εξης..Χιλιαρχοι ειναι ο Στρατης Γκικας και ο Παναγιωτης Καλογηρος.Εκατονταρχοι Σπυρος Δουκας,Γερο Δουκα,Στεφανος και Νικολαος Τζακας,Στεφανος Καισαρης,Θανασης Πιπης ,Αλεξης Σουλος,Νικολαος Δαικος.
Το 1808,οταν ο Αλη πασα,εξεστρατευσε κατα της Χειμαρας και την εδουλωσε ,αναγκασε πολλους Χειμαριωτες να καταφυγουν στην Κερκυρα,οπου καταταχθηκαν στην Λεγεωνα.Οταν διελυσαν οι Αγγλοι την λεγεωνα,και αφου απετυχε η εκκλησις των οπλαρχηγων της προς τον Τσαρο,αλλοι επεστρεψαν στην Χειμαρα και αλλοι κατεφυγαν στην Νεαπολη της Ιταλιας,οπου εκει καταταχθηκαν ως μισθοφοροι στο ελληνο-αρβανιτικο ταγμα των Μακεδονων.
Η κηρυξις της Επαναστασεως του 1821 βρισκει τους Χειμαριωτες,αλλους να ειναι εκπατρισμενοι στην ξενη χωρα και σε ξενη στρατιωτικη μισθωση και αλλους στην Χειμαρα. Αρχηγος τους γινεται ,κατα τα τελη του 1824,ο Σπυρομηλιος,ενας νεαρος Χειμαριωτης αξιωματικος του ελληνο-αρβανιτικου ταγματος της Νεαπολεως. Ειχε γυρισει ο Σπυρομηλιος στην πατριδα του κατα τα προεπαναστατικα χρονια ,με σκοπον να γινη αξιωματικος του Γαλικου στρατου. Ο Αλη πασα ομως ΤΟΝ ΕΠΕΙΣΕ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ για να τον χρησιμοποιησει στην δικη του φρουρα.
Μετα την εξοντωση του Αλη,ξαναγυριζει ο Σπηρομιλιος στην Χειμαρα και ,αφου οργανωσε εκει ενα σωμα στρατου απο 200 συμπατριωτες του κατεβαινει τον Αυγουστο του 1824 στην Ακαρνανια και παρουσιαζεται στον Μαυροκορδατο στο χωριο Χρυσοβιτσι,με σκοπο να λαβει μερος στον αγωνα του Μεσολογγιου.
Ο Μιλλινγκεν περιγραφει ως εξης την εμφανιση του...
«...Μερικες ημερες υστερα απο την αφιξη μας στο χωριο αυτο (Χρυσοβιτσι),παρουσιασθηκε στον Μαυροκορδατο ο Σπυρομιλιος,με ενα σωμα απο 200 Χειμαριωτες,που ειχαν την πιο πολεμοχαρη εμφανιση μεσα σε ολον τον στρατο.
ΔΕΝ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ,γιατι το ντυσιμο τους και η γλωσσα τους εινα εντελως ιδια,αλλα με ολο που η θρησκεια τους ειναι ελληνικη,δεν καταλαβαινουν ουτε λεξι ελληνικη. Ο νεος αυτος ( ο Σπυρομιλιος) ανηκε σε οικογενειαν απο τις καλυτερες των βουνων της Χειμαρας. Ο θειος του που υπηρετουσε επι πολλα χρονια ως ταγματαρχης στο Αρβανιτικο συνταγμα του Στρατου της Νεαπολεως,τον επηρε οταν ηταν εφηβος,σ' εκεινην την χωρα,οπου και παρεμεινε πολλα χρονια...».
Ο Σπυρομιλιος κατεταγει στο σωμα του Καραισκακη,και μετα τον θανατο αυτου,κατατασσεται ως πεντακοσιαρχος στον τακτικο στρατο που οργανωσε ο Καποδιστριας.Παντοτε αγωνισθηκε και συμμετειχε στις προσπαθειες Ελληνων και Αλβανων για προσεγγιση και συνενοηση μεχρι του τελους της ζωης του.

EΛΛΗΝΕΣ-ΑΛΒΑΝΟΙ είπε...

Η ΧΕΙΜΑΡΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ

«Η ΧΕΙΜΑΡΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΑΥΤΗΣ»,περιοδικο «Ελληνισμος» 1889
Αθανασιου Πετριδου.

«ΤΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΧΕΙΜΑΡΡΑΣ»
«ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΝ»
Μ.Σπυρομηλιου

....Οι χειμαρριωτες ειναι γνωστον,οτι ελαβαν μερος στην επανασταση του Σκεντερμπεη,εχοντας επι κεφαλης δικον τους αρχηγο τον Γεωργιο Στρεσιο.Μαζι του δε συνεχισαν τον αγωνα μετα τον θανατο του μεγαλου αρχηγου των Αρβανιτων,μη θελοντας να υποκυψουν στην τουρκικη κυριαρχια.Ακομη και μετα την οριστικη υποταγη της Αλβανιας στους Τουρκους (1478),εκεινοι συνεχισαν την ανταρσια και την ανεξαρτητη ζωη στη κοινοτητα των χωριων της Χειμαρρας,και,με επιδρομες που εκαναν στις γειτονικες περιοχες,ελεηλατουσαν τα χωρια τους.
Επι τελους,το 1578,με την μεσολαβηση ενος Χειμαρριωτη εξωμοτη του Λιαζ (Ηλια) και του ναυαρχου Σιναν πασα,Ηπειρωτη εξωμοτη επισης,ο οποιος ηρθε τοτε με τον στολο του στο Παλερμο της Χειμαρρας,εδεχθησαν οι Χειμαρριωτες να αναγνωρισουν την τουρκικη εξουσια,αφου ελαβαν απο μερους των Τουρκων την υποσχεση ,οτι θα τους αναγνωρισθουν ορισμενα προνομια. Ησαν δε τα προνομια αυτα,που τα επεκυρωσε,μετα την συμφωνια ,ο σουλτανος Σελημ Α' ,τα εξης...
...Ανεξαρτησια στην τοπικη διοικηση,τοπικη δικαιοσυνη,δικαιωμα οπλοφοριας και απαλλαγη απο χαρατσι. Λιγο αργοτερα, η επισκεψις του Σουλτανου Σουλειμαν Β' στο Παλερμο,εδωσε αφορμη να εκδηλωθουν και απο τα δυο μερη αισθηματα πιστεως και φιλιας. Οι Χειμαρριωτες τον εδεχθηκαν με μεγαλες τιμες και εκεινος ανανεωσε τα προνομια που τους ειχε δωσει ο προκατοχος του. Κατα το τελος της βασιλειας του Μουρατ Δ' ,με την μεσολαβηση αλλου Χειμαρριωτη εξωμοτη,εγινε αναθεωρησις και καταγραφη, συγχρονως,των ορων της αυτονομιας των Χειμαρριωτων.
Το δικαιωμα της τοπικης αυτοδιοικησεως τους εμεινε αθικτο,το δικαιωμα της οπλοφοριας επισης. Ο καθε Χειμαρριωτης θα μπορουσε να παρουσιαζεται ενοπλως και μπροστα σε πασαδες ακομη. Απεναντι του προνομιου αυτου ομως,η κοινοτης των Χειμαρριωτων ανελαμβανε την υποχρεωση,σε περιπτωση πολεμου,να στελνει στην διαθεση της διοικησεως (Τουρκοι) ορισμενην δυναμη παλικαριων με τους οπλαρχηγους τους. Δεν θα επληρωναν χαρατσι,αλλα καθε σπιτι θα επληρωνε ενα μικρον φορο απο 60 ασπρα τον χρονο. Επι πλεον,ως ακριτες του πλωιμου,θα ειχαν τα εξης θαλασσινα προνομια... Σ' αυτους ,και οχι στην τουρκικη διοικηση,θα ανηκε ο,τι εσωζοταν απο πλοια που ναυαγουσαν στην θαλασσα τους. Τα πλοια τους θα εταξιδευαν σ' ολες τις θαλασσες της τουρκικης αυτοκρατοριας με δικη τους σημαια.
Δεν θα επληρωναν δε οι Χειμαρριωτες τελωνειακους δασμους σε κανενα λιμανι της χωρας....
Δυστυχως ,τα προνομια αυτα ,ενω ωφελησαν υλικως τους κατοικους της Χειμαρρας,απο ηθικης αποψεως εβλαψαν. Πολλοι Χειμαρριωτες υπεκυψαν στην ιδεα να γινουν μωαμεθανοι,για να εχουν και ολα τα δικαιωματα του τουρκικου λαου,τα πολιτικα και κοινωνικα.Αργοτερα η αλλαξοπιστια προχωρησε τοσο πολυ στην Χειμαρρα,ωστε,μετα τα μεσα του 18 ου αιωνος,ειχαν μεινει εκει χριστιανικα περι τα δεκα μονον χωρια της κοινοτητας,τα εξης...το κεφαλοχωρι Χειμαρρα,ο Αγιος Βασιλειος,το Πικερνι,η Παλισα,οι Δρυμαδες,το Κηπαριο,ο Βουνος,το Πηλιουρι,το Κουδεσι,το Μπορσι και η Νιβιτσα.Αγριο μισος εχωρισε τους χριστιανους απο τους εξωμοτες Χειμαρριωτες,που συχνα εξεσπαζε σε φονικωτατες μαχες μεταξυ τους....