Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

Η Αττική Στήλη της Καλημέραs

Στο όμορφο και γραφικό χωριό Καλημέρα (χωριό το οποίο βρίσκεται στην επαρχία του Λέτσε, στην Περιφέρεια της Απουλίας – ελληνόφωνο χωριό) υπάρχει μία όμορφη αναθηματική στήλη απο πεντελικό μάρμαρο, η οποία συμβολίζει την αγάπη, την συντροφικότητα των ανθρώπων καθώς και την μητρική στοργή, η οποία μένει αιώνια στην καρδιά του κάθε ανθρώπου και τον συνοδεύει σε όλη του την ζωή, παρηγορώντας τον και καθοδηγώντας τον σωστά, ούτως ώστε να βρίσκει το αληθινό νόημα σε καθε στιγμή της ζωής του.
Η στήλη της Καλημέρας είναι γνωστή και ως Στήλη της Πατρόκλειας, μιάς κοπέλλας που πέθανε νέα και οι γονείς της, σαν ένδειξη αγάπης προς το πρόσωπό της, της αφιέρωσαν αυτή την όμορφη αττική στήλη.
Στο πάνω μέρος της στήλης έχει χαραχθεί με παραστατικό και όμορφο τρόπο απο τον καλλιτέχνη, η κοπέλλα και η μητέρά της καθώς την αγκαλιάζει τρυφερά, με σκοπό να την αποχαιρετήσει για το τελευταίο της ταξίδι προς τον Κάτω Κόσμο.Ο παναδαμάτωρ Χρόνος, ο οποίος σβήνει τα πάντα δεν κατόρθωσε παρ’ όλα αυτά να σβήσει αυτή την τρυφερή σκηνή, η οποία επιβιώνει μέχρι τις μέρες μας σαν αιώνιο σύμβολο Αγάπης και Φιλίας μεταξύ της Μητέρας Ελλάδας (Μητέρα) και της Πατρόκλειας (Ιταλία και Μεγάλη Ελλάς).
Ο Δήμος της Καλημέρας (COMUNE DI CALIMERA – κάτοικοι 7.376 ) υπήρξε ο πρώτος δήμος της περιοχής του Λέτσε, ο οποίος κατα την δεκαετία του 60 ξεκίνησε με την βοήθεια του δημάρχου GIANNINO APRILE τις επαφές με την Ελλάδα, ύστερα απο πολλούς αιώνες απομόνωσης, με σκοπό την αποκατάσταση των δεσμών της Καλημέρας και της περιοχής του Λέτσε με την Ελλάδα, την Mamma Grecia, όπως την αποκαλούν έως σήμερα οι κάτοικοι της περιοχής του Λέτσε.
Χάρις στις ενέργειες του GIANNINO APRILE κατεγράφησαν και διεσώθησαν πολλά δημοτικά τραγούδια της Καλημέρας. Αυτά τα τραγούδια μαζί με άλλο λαογραφικό υλικό της περιοχής του Λέτσε εξεδόθη απο τον ίδιο τον GIANNINO APRILE σε βιβλίο, που φέρει τον τίτλο “ΤΡΑΟΥΝΤΙΑ - ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ” (Εκδόσεις Πολιτιστικού Συλλόγου “ΓΚΕΤΟΝΙΑ - ΓΕΙΤΟΝΙΑ”, Καλημέρα, 1994). Ανάμεσα στα τραγούδια που ο ίδιος διέσωσε είναι και το πασίγνωστο και πολυτραγουδισμένο ποίημα του φιλολόγου και ελληνιστή της Καλημέρας, VITO DOMENICO PALUMBO, δηλαδή το ερωτικό τραγούδι ¨ΚΑΛΗΝΥΦΤΑ - ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ¨.

Το 1960 ο GIANNINO APRILE αδελφοποίησε τον δήμο της Καλημέρας με τον Δήμο Αθηναίων. Ο GIANNINO APRILE είχε ζητήσει τότε απο τον δήμαρχο των Αθηνών μία πέτρα απο τον λόφο της Ακροπόλεως των Αθηνών, σαν δείγμα της κοινής καταγωγής.Ο Δήμος Αθηναίων, όμως, αντί να χαρίσει την πέτρα που ο GIANNINO APRILE ζήτησε, του χάρισε την Αττική Στήλη της Πατρόκλειας, η οποία βρισκόταν στον Κεραμεικό σαν δείγμα αγάπης και φιλίας μεταξύ των δύο πόλεων.
Η στήλη αυτή χρονολογείται τον 4ο αιώνα π.Χ.
Στην δεκαετία του 80, στο επάνω μέρος της στήλης, προστέθηκε ένα αέτωμα απο τοπική ελαφρόπετρα ή πέτρα του Λέτσε, όπως λέγεται απο τους κατοίκους της περιοχής. Το αέτωμα αυτό στηρίζεται επάνω σε δύο κολώνες ιωνικού ρυθμού. Επάνω στην μετώπη του αετώματος, που καλύπτει την αττική στήλη, έχει χαραχθεί στα γκρεκάνικα, στα ελληνικά και στα ιταλικά ο παρακάτω στίχος απο τον ελληνα ποιητή της Καλημέρας ΕΡΝΕΣΤΟ ΑΠΡΙΛΕ.

“ΤΣΕΝΙ ΕΝ ΕΙΣΑΙ ΣΥ ΕΤΤΟΥ ΣΤΗ ΚΑΛΗΜΕΡΑ – ΞΕΝΗ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΚΑΛΗΜΕΡΑ – STRANIERA TU NOΝ SEI QUI A CALIMERA ”

Ο τίτλος αύτος αποτελεί και τον τίτλο ενός ποιήματος του ΕΡΝΕΣΤΟ ΑΠΡΙΛΕ, που έχει τον ίδιο τίτλο και που ιστορεί την παρουσία των Ελλήνων απο τα αρχαία χρόνια έως σήμερα.
Το ποίημα του Ερνέστο Απρίλε είναι ένας ύμνος στην Ελλάδα, ένας ύμνος στην Καλημέρα και στην Μεγάλη Ελλάδα και αποτελεί ένα κομμάτι του σύγχρονου μεγαλαελλαδικού ελληνισμού, το οποίο ενώνει την Μεγάλη Ελλάδα με την Μητέρα Ελλάδα.
Παραθέτουμε λοιπόν το κείμενο του μεγάλου ποιητή ΕΡΝΕΣΤΟ ΑΠΡΙΛΕ, για πρώτη φορά στη ελληνική γλώσσα σαν ένδειξη αγάπης προς το ίδιο που έφυγε πριν 2 χρόνια απο την ζωή και σαν ένδειξη του γεγονότος ότι η ελληνική γλώσσα έχει πολύ βαθιές ρίζες στην Μεγάλη Ελλάδα.

“ΞΕΝΗ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΚΑΛΗΜΕΡΑ!
ΓΙΑΤΙ Ο ΠΡΟΠΑΠΠΟΥΣ ΜΟΥ, ΠΟΥ ΗΡΘΕ ΕΔΩ, ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΗΡΘΕ (ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ), ΗΡΘΕ ΠΡΟΤΟΥ ΕΡΘΕΙΣ ΕΣΥ, ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΣΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕΣ.
ΕΣΥ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΘΩΡΕΙΣ, ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΒΛΕΠΕΙΣ, ΕΔΩ ΤΟΥΣ ΒΡΗΚΕΣ ΟΛΟΥΣ ΑΚΟΜΗ ΚΙ’ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΣΥ ΔΕΝ ΒΡΗΚΕΣ ΕΚΕΙ,
ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΟΛΑ Τ0Α ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ ΣΟΥ.
ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΗΣΟΥΝ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ, ΕΝΩ ΤΩΡΑ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙΣ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΕΔΩ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ.
ΗΡΘΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΟΚΛΕΙΑ, ΠΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΛΕΕΙ “ΚΑΛΗΜΕΡΑ!”
ΚΙ’ ΕΤΣΙ ΕΦΤΑΣΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΜΑΖΙ Μ’ ΕΣΕΝΑ ΟΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ.
ΕΣΕΝΑ ΑΓΑΠΟΥΜΕ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΑΠΟ Ο,ΤΙΔΗΠΟΤΕ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ,
ΓΙΑΤΙ ΕΚΑΝΕΣ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΣΑΛΕΝΤΟΥ ΣΑΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ. ”

ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
Καθ. Σωτήρης Μπεκάκος
Πηγή:internet

Δεν υπάρχουν σχόλια :