Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Είναι θέμα απόφασης και αγάπης

Η επιλογή ειναι που κατευθυνει την διάθεση.... Η διάθεση ειναι που δημιουργει καινούργια πραγματικότητα....

                
                «Ήταν κάποτε μια γριούλα που αφού γέρασε αρκετά αποφάσισε πως καλύτερα θα ήταν για την ίδια, να μπει σε κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων ατόμων. Έτσι ετοίμασε μια μικρή βαλίτσα και με ένα ταξί πήγε. Η νοσοκόμα που γνώριζε για την άφιξη της, την πλησίασε και της είπε.


                -Ελάτε παρακαλώ να σας δείξω το δωμάτιο σας πριν το ετοιμάσουμε.


                -Μα δεν χρειάζεται να το δω. Ετοιμάστε το, απάντησε η γριούλα.


                -Μα έχετε επιλογή ανάμεσα σε 3 είδη αν θέλετε να τα δείτε και να διαλέξετε πιο από όλα σας αρέσει πιο πολύ.


                -Δεν χρειάζεται καλή μου, επανάλαβε η γριούλα. Δεν χρειάζεται να το δω, μου αρέσει ήδη.


                -Μα πως? Ξαναρώτησε η νοσοκόμα. Αφού δεν το είδατε.


                -Δεν χρειάζεται να το δω. Έχω ήδη αποφασίσει ότι μου αρέσει, απάντησε με ένα ζεστό χαμόγελο ζωγραφισμένο στο γλυκό αλλά γερασμένο προσωπάκι της.


                Τότε η νοσοκόμα της έδειξε το ένα απ τα 3 δωμάτια και την συνόδεψε μέχρι εκεί. Η γριούλα την ευχαρίστησε και η νοσοκόμα την ρώτησε ξανά με κάποιο δισταγμό.


                -Είστε σίγουρα εντάξει? Τώρα που το είδατε συνεχίζετε να πιστεύετε ότι αυτό σας αρέσει? Χωρίς να δείτε και τις άλλες δύο επιλογές?


                -Μα φυσικά. Πολλά πράγματα στη ζωή κορίτσι μου, της απάντησε η γριούλα, δεν θέλουν πολύ σκέψη. Είναι θέμα απόφασης και αγάπης. Αποφάσισα ότι θα το αγαπώ χωρίς να μπω στην διαδικασία να διαλέξω ανάμεσα σε άλλα. Σάμπως μια γυναίκα άμα γεννήσει το παιδί της, όσο άσχημο και αν είναι δεν θα το αγαπάει? Άσε που δεν θα το δει ποτέ άσχημο. Είναι θέμα απόφασης και αγάπης.


                Κάπως έτσι ήταν η ιστορία που είχα διαβάσει πριν χρόνια. Και από τότε πολύ συχνά την θυμάμαι και σε αρκετές περιπτώσεις την βάζω σε εφαρμογή. Αποφασίζω εκ των πρότερων ότι αγαπώ ήδη κάτι, πριν ακόμα το δω.

                

                Αποφασίζω εκ των προτέρων ότι θα περάσω καλά, ότι θα είμαι χαρούμενος, ότι θα δείξω καλοσύνη σε κάποιον άνθρωπο που ίσως με εκνευρίζει αλλά που ξέρω πως χρειάζεται την προσοχή μου, έστω λίγη.


                Διαλέγω στην καρδιά αλλά και στο μυαλό μου πως θα είμαι προτού πάω κάπου. Επιλέγω τη χαρά παρά την γκρίνια, έστω κι αν για κάποιο λόγο η διάθεση μου τείνει να είναι αρνητική μια συγκεκριμένη μέρα.

                Και μετά όλα λειτουργούν σχεδόν σαν μαγικά.

                Πραγματικά λειτουργεί αυτή η μέθοδος με πολύ θετικά αποτελέσματα.


                Είναι εύκολο να αφήνεται κανείς στην λύπη του, στην άρνηση του, στην μουντή διάθεση του και μετά αυτό να τον οδηγεί στην κατάντια του. Είναι εύκολο να υποκύπτει κανείς στα αδύνατα σημεία του, στις εξαρτήσεις του.



                Είναι όμως υπέροχο να υποκλίνεται κανείς στην θέληση και στην δύναμη της αντίστασης. Είναι λες και πατάς κάποιον διακόπτη και μέσα στα σκοτάδια, επιλέγεις το φως! Μέσα απ τον εκνευρισμό, επιλέγεις καλοσύνη.

                
 Καλοσύνη για τον εαυτό σου πρώτα που σε χρειάζεται να τον βοηθάς, να τον στηρίζεις ακριβώς όπως κάνεις με ένα καλό φίλο, με ένα αγαπημένο πρόσωπο.



                Αγκαλιάζοντας τον εαυτό μας, φτιάχνουμε καινούργιους κόσμους για μας!

                Είναι θέμα απόφασης.

                
 Δεν έχει σημασία ποιοι είμαστε, πως ζούμε, που ζούμε. Μα καμία σημασία δεν έχει αυτό. Μπορεί να είμαστε φτωχοί από άποψη χρημάτων και υλικών αγαθών, αλλά να έχουμε να δώσουμε πολλά σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, μια καλή κουβέντα, μια σύντομη επίσκεψη δίνοντας κουράγιο, ένα μικρό δώρο σε ένα άρρωστο, μια κάρτα με ευχές, ένα πιάτο φαί.


                Και κάθε φορά που θα κάνουμε κάτι ‘μικρό’ θα γεμίζει η καρδιά μας ‘χρυσάφι’ που θα λάμπει στα μάτια μας. Η αγκαλιά για την ζωή, είναι πολλές μικρές πράξεις αγάπης. Και αν το αποφασίσουμε μπορούμε κάθε μέρα να έχουμε και μια, αρχίζοντας από την κατανόηση.

                

                Κατανόηση του εαυτού μας, κατανόηση του κόσμου, συμπάθεια για το ατελές που και αυτό έχει την δικιά του μαγεία. Η κατανόηση θα μας οδηγήσει στην γαλήνη να αποδεχόμαστε το λάθος, την βλακεία αν θέλετε ή και το ελάττωμα του άλλου. Είτε αυτός είναι ο φίλος μας, ο σύντροφος μας, ο γονιός μας, ένας άγνωστος άνθρωπος

                ή ο εαυτός μας.


                Ξύπνησα σήμερα μουδιασμένος, κουρασμένος και το μόνο που ήθελα ήταν περισσότερος ύπνος. Το ζεστό ακόμα τεμπέλικο κρεβάτι μου λες και με καλούσε, έλα πίσω. Σηκώθηκα όμως, έφτιαξα καφέ και βγήκα στο μπαλκόνι μου. Κοίταξα τον ουρανό που τελευταία έχει πανέμορφα σύννεφα σαν τεράστια στρογγυλά μαξιλάρια και χαμογέλασα.


                -Νυστάζω πολύ, ψιθύρισα στον εαυτό μου, βλέπω παντού μαξιλάρια.


                Και τότε θυμήθηκα την γριούλα φίλη μου, που αποφάσισε εκείνη την ημέρα πως της άρεσε το καινούργιο σπιτικό της πριν ακόμα το δει. Λες και έκλεινε τα μάτια και έβλεπε όλα όσα ήθελε να δει και όταν τα άνοιγε ήσαν όλα εκεί.

                Η επιλογή κατεύθυνε την διάθεση.

                Η διάθεση δημιουργούσε καινούργια πραγματικότητα.

                Και όπως πολύ όμορφα είπε κάποτε ο έλληνας ποιητής, πεζογράφος και ψυχαναλυτής, Ανδρέας Εμπειρίκος,



                «Διάφανες αυλαίες είναι τα βλέφαρά μου: Όταν τα ανοίγω βλέπω οτιδήποτε, όταν τα κλείνω βλέπω τα πάντα !!!!
 
ΦΑΟS SATORI


Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Νασρεντίν Χότζας

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΧΩΡΑΤΑ
ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ
ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ

Κέντρο Ανατολικών Γλωσσών και Πολιτισμού,
έκδ. «Τα Νέα», Αθήνα, 2013



Ο Ναστραντίν ή Νασρεντίν Χότζας (Νάσρ-ετ-ντιν) είναι ο κεντρικός ήρωας συλλογής τουρκικών μύθων, παροιμιών και αστείων ανεκδότων. Είναι τύπος θυμόσοφου ανατολίτη, οπλισμένου με εγκαρτέρηση γιά τις αντιξοότητες τής ζωής, πάντοτε ετοιμόλογου με ιδιότυπο τύπο ελευθεριότητας.

Η λέξη χότζας προέρχεται από την περσική λέξη χαβάτζα = κύριος, εμπορευόμενος. Στα τούρκικα έχει την έννοια τού ιεροδάσκαλου.

Γιά το πρόσωπο τού Χότζα δέν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες ούτε είναι απόλυτα εξακριβωμένο αν πράγματι υπήρξε. Λέγεται, ότι γεννήθηκε στο Σιβρή Χισσάρ τής Μικράς Ασίας κατά τον 13ο αιώνα (κατ’ άλλους τον 15ο ή 16ο) κι ότι διατηρούσε φιλία με τον Ταμερλάνο.

Το επάγγελμά του ήταν καδής (ιεροδίκης) και μουλάς (ιεροδιδάσκαλος).

Πέθανε και τάφηκε στο Ακ Σεχήρ κοντά στο Ικόνιο, όπου επιδεικνύεται ο τάφος του σε ένα μικρό τουρμπέ (μαυσωλείο).
Η εκδοχή πάντως, ότι όλοι οι μύθοι τού Νάσρ-ετ-ντιν, που κυκλοφορούν, πλάστηκαν από τον ίδιο είναι εσφαλμένη, γιατί απλούστατα πολλοί απ’ αυτούς αναφέρονται σε εντελώς διαφορετικές χρονικές περιόδους.

Φαίνεται, ότι και ανέκδοτα άλλων μυθοποιών αποδόθηκαν στο Χότζα, λόγω τής χρησιμοποίησης τού ονόματός του από τους άγνωστους αφηγητές.

Τουρκορωμέικη θυμοσοφία.
Εκφράσεις τού Χότζα, που χρησιμοποιούμε και σήμερα στη γλώσσα μας.


Στην Μικρά Ασία ζούσε σε κοινή καθημερινότητα ένας συρφετός λαών, όπως οθωμανοί, αρμένιοι, ρωμιοί, εβραίοι κ.ά..

Εκεί πλάστηκαν και σιγά σιγά κυριάρχησαν, ως πρώτιστη έκφραση τής τοπικής θυμοσοφίας, οι ιστορίες τού Νασταρντίν Χότζα.

Η οθωμανική αυτοκρατορία, στο πέρασμα των χρόνων, με τον πολυεθνικό της χαρακτήρα και την ευρύτητα των συνορων της ευνόησε τη διαφύλαξη, τη διάδοση, καθώς και τον εμπλουτισμό των ιστοριών αυτών, όπως συμβαίνει συνήθως με τα έργα τής ανώνυμης λαϊκής δημιουργίας.



Ναστραντίν Χότζας: Μιά χαρακτηριστική περίπτωση των τουρκοανατολίτικων καταβολών μας.


Πολλοί λαοί τής Μέσης Ανατολής θεωρούν τον Ναστραντίν δικό τους, όπως οι αφγανοί, οι άραβες, οι πέρσες κ.ά.. Μόνον οι ρωμιοί δέν τον έχουν διεκδικήσει (ακόμα), όπως έκαναν με ένα άλλον παρόμοιο τουρκοανατολίτη ήρωα, τον Καραγκιόζη.

Υπάρχουν πολλές εκδόσεις τού Ναστραντίν Χότζα σε ξένες γλώσσες, η δε μετάφρασή τους στα ελληνικά ήταν το περισσότερο διαδεδομένο στον ελλαδικό χώρο από την εποχή τής οθωμανικής περιόδου τούρκικου βιβλίου, που συνέχισε και μετά την ίδρυση τού κράτους.

Στην -πιστή στις τουρκοανατολίτικες παραδόσεις της- σύγχρονη Ελλάδα, οι ιστορίες τού Χότζα κυκλοφορούν σε βιβλία, διηγήματα, κόμικς κ.ά.. Πολλές σημερινές εκφράσεις και παροιμίες, που χρησιμοποιούμε στον καθημερινό μας λόγο, προέρχονται από τις ιστορίες τού Χότζα, όπως π.χ «μή στάξει η ουρά τού γαϊδάρου», «καβγάς γιά το πάπλωμα», «φάτε μάτια ψάρια», κ.λπ..

Δύσκολα μπορεί να δραπετεύσει ο σημερινός ρωμιός από το λησμονημένο οθωμανικό παρελθόν του.

Λάζαρης Γιάννης
 freeinquiry.gr