Παρασκευή 22 Ιουνίου 2007

Οι Δήμαρχοι μας, τα καμάρια μας!


Οι Δήμαρχοι κρύβουν την ηλικία τους, πάνω από τους μισούς δεν μιλούν ούτε μια ξένη γλώσσα, σε ένα όχι ευκαταφρόνητο ποσοστό (25%) διαθέτουν απολυτήριο πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και αρκετά μεγάλο ποσοστό τους (24%) είναι δημόσιοι υπάλληλοι.
Αυτά είναι τα ευρήματα έρευνας της ΚΕΔΚΕ που δημοσιεύτηκε στην Ημερησία, και στην οποία από τους 1000 περίπου εκλεγμένους Δημάρχους, μόνο οι 116 απάντησαν στο ερώτημα για την ηλικία τους…
Φύλο; ανδρικό στη μαζική πλειοψηφία (98%!!) . Και ηλικία άνω των 40 ετών σε ποσοστό 95%. 94% είναι παντρεμένοι, με δύο παιδιά (57%).
Για θρησκευτικά φρονήματα δεν ρώτησαν, αλλά βάζω στοίχημα: 100% full χριστιανοί ορθόδοξοι!
Από τα ευρήματα αυτά, εκείνο που κυριολεκτικά σε αφήνει άφωνο είναι η παντελής απουσία γυναικών από το αξίωμα αυτό. Την κατάσταση με τις γυναίκες Δημάρχους μπορεί κανείς να τη βρει στην ιστοσελίδα του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας
Είναι σήμερα συνολικά 21 στον αριθμό σε ολόκληρη την χώρα! (αν και πρέπει κανείς να αφαιρέσει την Μπακογιάννη, που εγκατέλειψε την αυτοδιοίκηση, με την οποία ούτως ή άλλως μόνο ευκαιριακά ασχολήθηκε και μόνο σαν πάτημα για την προσωπική της ανέλιξη). Παρόλο που από το 2001 έχει θεσμοθετηθεί η υποχρεωτική συμμετοχή γυναικών κατά το 1/3 σε ψηφοδέλτια Νομαρχιακών και Δημοτικών εκλογών, σήμερα μόνο ένα ποσοστό 12% είναι εκλεγμένο σε Δημοτικά Συμβούλια.

(Θεωρώ την ποσόστωση, το λιγότερο προσβλητική για μια γυναίκα. Τι θα πει υποχρεωτικά θα πρέπει να έχει 1/3 γυναίκες. Με το ζόρι; Όποια να ναι;)

Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ένας θεσμός στον οποίο βασιλεύει η οπισθοδρόμηση και η αρσενική κυριαρχία. Πώς μπορεί να περιμένει κανείς με αυτά τα δεδομένα να υπάρξει κάποια νέα αντίληψη για την αυτοδιοίκηση?
Νομίζω ότι, εάν λάβει κανείς υπόψη ότι οι σημερινοί Δήμαρχοι ασκούν κακοδιοίκηση και μάλιστα χωρίς καμιά συνέπεια, τότε θα πρέπει να πάει και να ψηφίσει δαγκωτά νέους !
Αν είναι απλός πολίτης και όχι «ειδικός» πολίτης με «ειδικά» προνόμια, νομίζω ότι δεν έχει να χάσει απολύτως τίποτα. Αντίθετα μπορεί να γίνει καταλύτης στο χτύπημα της διαφθοράς και κοινωνός σημαντικής αλλαγής και ξαραχνιάσματος της αυτοδιοίκησης.



Δεν υπάρχουν σχόλια :