Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2008

Γοργώ , Γοργόνα , Μέδουσα

Κατά το Μύθο, η Μέδουσα πριν γίνει το φριχτό τέρας που σκότωσε αργότερα ο Περσέας, ήταν μια πολύ όμορφη Κενταύρισσα με το όνομα Γοργώ. Μια μέρα που έβοσκε σ' ένα καταπράσινο λιβάδι, στις όχθες του Ωκεανού, τη βίασε ο Ποσειδών. Κατά τον Οβίδιο, ο βιασμός έγινε μέσα στο ναό της Αθηνάς.Η Αθηνά μη μπορώντας να κάνει κάτι στον 'Θεό' Ποσειδώνα, μετατρέπει την Ομορφιά του Θύματος σε Ασχήμια.
Η Μέδουσα πλέον μετακομίζει στα έσχατα της γης μαζί με τη Νύχτα και της Εσπερίδες, πολύ δύσκολο να βρεθεί, κάτι που 'πετυχαίνει' ο Περσέας μόνο με τη βοήθεια της Αθηνάς.
Ο αρχαιότερος θρύλος λέει ότι την Μέδουσα η Θεά Αθηνά την ξέκανε η ίδια και το κεφάλι της, σαν Μέρος της Πανοπλίας της, κοσμεί την Αιγίδα της και κρατά ακόμα την ικανότητα να Πετρώνει όποιον το Κοιτάξει. Είναι πλέον όπλο στα χέρια της Σοφίας, ότι αν κοιτάξεις την Αιγίδα και μάλιστα την Ασπίδα της Θεάς της Σοφίας Αθηνάς κατάματα, θα πετρώσεις με τον ίδιο τρόπο που θα πέτρωνες κοιτώντας τη Μέδουσα ζωντανά.

Παιδιά από την συνεύρεση της Γοργόνας και τού Ποσειδώνα, επετράπει να γεννηθούν μόνο όταν πάρθηκε με βοήθεια της σοφίας το κεφάλι της Μέδουσας, οπότε ξεπετάχτηκαν ο μεγάλος Χρυσάωρ και ο ίππος Πήγασος...

Διηγόνταν επίσης πως η Αθηνά μάζεψε το αίμα που έτρεχε από τις φλέβες της Γοργώς και τόδωσε στον Ασκληπιό. Το αίμα από τις φλέβες της αριστερ'ης πλευράς πέθαινε τους ανθρώπους - το αίμα από τη δεξιά πλευρά τους γιάτρευε.
Ο Αυλός επίσης αποδίδεται στην Μέδουσα: Ακούστηκαν ήχοι όταν κόπηκε το κεφάλι της Μέδουσας πολύ όμορφοι και η Αθηνά που γοητεύτηκε πήρε ένα κόκαλο από ελάφι, του άνοιξε τρύπες και προσπάθησε να μιμηθεί τον ίδιο ήχο. Απογοητευμένη από το αποτέλεσμα το πέταξε στη γη.

Ο Ναός της Αθηνάς, όπου η Γοργώ κατέφυγε για προστασία γιατί ή Γοργώ είναι θνητή, είναι ο Ναός της Σοφίας της προστάτιδας τών επιστημών και των τεχνών και έχουμε μέσα σε αυτό το Ναό, έναν Βιασμό μεταξύ θεού και όχι ανθρώπου, αλλά κενταύρου. Η Σοφία που ξεπηδά και η Τέχνη και Επιστήμη, είναι καλή για να σκοτώσει, να μετατρέψει σε Πέτρα τον άνθρωπο που έρχεται σε επαφή μαζί της.
Τότε η Γοργόνα (το άλλο όνομα του ιδίου πλάσματος) γίνεται Μέδουσα.
Το Πέτρωμα μπορεί να σημαίνει και 'πάγωμα' του συναισθήματος και της συντροφικότητος.

Δεν υπάρχουν σχόλια :