Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2008

Ινδιάνικη μουσική - Indian folk music

Οι Ινδιάνοι στην επαφή τους με τους Ευρωπαίους προσβλήθηκαν από επιδημίες και πέθαναν κατά χιλιάδες. Τους υπόλοιπους τους εξολόθρευσαν για να αρπάξουν τη γη τους. Μετά τις νίκες τους στο πεδίο μάχης, οι λευκοί έκλεισαν τους Ινδιάνους σε γκέτο, τους χορήγησαν μια ψευτοαυτονομία και στη συνέχεια επιτέθηκαν σ' αυτό που τους ενοχλούσε περισσότερο: τη γλώσσα, τις συνήθειες, τον πολιτισμό τους.

Έβαλαν τα παιδιά τους σε σχολεία όπου τους απαγόρευσαν να μιλάνε τη γλώσσα τους. Στα χωριά τους μπορούσαν να γυρνούν μόνο μια εβδομάδα το χρόνο. Καθετί που είχε σχέση με την Ινδιάνικη κουλτούρα η τις θρησκείες τους απαγορεύτηκε αυστηρά. Όλοι οι άντρες διατάχθηκαν να κόψουν τα μαλλιά τους και όσοι αρνήθηκαν, ανέλαβε να τους πείσει ο στρατός...

Οι Ινδιάνοι αμύνονται σήμερα σε δύο μέτωπα. Υπερασπίζονται τη γη τους, όπου βρίσκεται το 55% των κοιτασμάτων ουρανίου και το ένα τρίτο των αποθεμάτων άνθρακα. Συνασπίζονται για να προστατεύσουν την κουλτούρα τους, κατά τα πρότυπα των μαύρων. Υπάρχει μια επιστροφή στους χορούς τους, στη μουσική τους, στη διδασκαλία των Ινδιάνικων γλωσσών. Στην αυγή του νέου αιώνα, οι Ινδιάνοι αποκτούν τουλάχιστον το δικαίωμα να προβάλλεται το αληθινό τους πρόσωπο.

Στην τελευταία απογραφή, ο αριθμός των Αμερικανών που δήλωσαν ότι ανήκουν στην Ινδιάνικη φυλή τριπλασιάστηκε, φτάνοντας τα 1,8 εκατομμύρια.




Οι ιθαγενείς λαοί συνδεόμαστε με τον κύκλο της ζωής, με τη γη και το περιβάλλον μας. Εσείς οι αναπτυγμένοι, είστε άρρωστοι και εμείς οι υγιείς. Η αναπτυξή σας σημαίνει πως οι πλούσιοι είναι κλειδαμπαρωμένοι πίσω από τα κάγκελα και τρέχουν μήπως τους ληστέψουν οι φτωχοί.




Ισως να υπήρχε κατί καλύτερο, κάτι πιο αγνό. Οι μάχες που δώσαμε θα έπρεπε να κρατήσουν μακριά τους λευκοπρόσωπους με τις μαύρες βάρβαρες καρδιές.

Δεν υπάρχουν σχόλια :