Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

Κάνε τη δική σου την πολιτεία, που να σου δίνει όσα η επίσημη δεν μπορεί να δώσει.

Επίκουρος

Ο ισχυρισμός πως η πολιτεία έφτιαξε το πλαίσιο για την υλική άνεση και την πνευματική καλλιέργεια του λαού είναι ψευτιά που ξεγελάει τους απλοϊκότερους. Όπως μάλιστα κατάντησε με τις τελευταίες εξελίξεις, η πολιτεία είναι ξεπεσμός και θλίψη, κάτι που νιώθουμε βαθύτατα κι εμείς σήμερα. Δίπλα στους χυδαίους και τους απατεώνες που ανεβαίνουν, δεν έχουν θέση οι λεπτότεροι και ευγενικότεροι. Αν θες να σώσεις τη γαλήνη και μαζί τον ανθρωπισμό σου, στάσου μακριά. Κάνε τη δική σου την πολιτεία, που να σου δίνει όσα η επίσημη δεν μπορεί να δώσει.

Απόφευγε τις μωρές επιδιώξεις, τις πράξεις που προκαλούν αντίδραση, ταράζουν τη γαλήνη σου και σε κατεβάζουν στο επίπεδο των αφώτιστων και των χυδαίων. Τιμές και δόξες σαν εκείνες, δεν έχουν αξία.

Στην κυριαρχία πάνω στις επιθυμίες μας οδηγεί η σωστή κατάταξή τους. Οι παράλογες επιθυμίες μονάχα σπαράζουν τον άνθρωπο. Εκείνες που δικαιολογημένα πρέπει να ικανοποιηθούν είναι οι φυσικές κι αναγκαίες και για την ικανοποίησή τους δεν χρειάζεται ούτε πολύς κόπος, ούτε πολλή χολόσκαση. Ατέλιωτες ανησυχίες δίνουν μόνο οι ματαιοδοξίες. Τη φύση δεν πρέπει να τη βιάζουμε παρά να την υπακούουμε. Υπακούουμε στη φύση, ικανοποιώντας τις αναγκαίες επιθυμίες και τις φυσικές αν δεν βλάπτουν και πιέζοντας γενναία τις βλαβερές. Να ευγνωμονούμε τη φύση που έκανε ευκολοαπόχτητο ό,τι είναι αναγκαίο κι όχι της πρώτης ανάγκης, ό,τι δύσκολα το φτάνουμε. Είναι να λυπηθεί κανείς τους ανθρώπους, που δεν χαίρονται όσα έχουν, παρά θρηνούν για όσα δεν έχουν. Ο σοφός που έχει κανονίσει τις επιθυμίες του, είναι γερός κι ασάλευτος.
swell-swell.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια :