Σάββατο, 9 Μαΐου 2009

Ο Θεός έφτιαξε τον άνθρωπο και ο καφές την ημέρα του...''

Η Ιστορία του Καφέ

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί πως ανακαλύφθηκε το μυστικό του καφέ και πως έγινε δημοφιλής σε ολόκληρο τον κόσμο;

Η ανακάλυψη του καφέ
Δεν είναι ακριβώς γνωστό πότε ανακάλυψε ο άνθρωπος τις επιδράσεις του καφέ και παρασκεύασε το ρόφημα από κόκκινους καρπούς, αλλά υπάρχουν δύο εκδοχές σχετικά με την προέλευση του καφέ. Η πρώτη αναφέρεται σε έναν Άραβα γιατρό ονόματι Ραζές, ο οποίος τον αναφέρει σαν γιατρικό από το 900 μ.Χ. περίπου. Η δεύτερη ιστορία αφορά έναν Αιθίοπα γιδοβοσκό ονόματι Καλντί (περί το 300 μ.Χ.). Αν και κυκλοφορούν διαφορετικές εκδοχές, η ουσία παραμένει η ίδια.

Ο μύθος του Kaldi
Ο μύθος αφηγείται την ιστορία του Kaldi του γιδοβοσκού, ο οποίος έζησε στην Αιθιοπία περί το 300 μ.Χ. Ο Kaldi πρόσεξε ότι οι γίδες, αφού έφαγαν τους κόκκινους καρπούς ενός δέντρου, ήταν γεμάτες ζωντάνια και ενεργητικότητα μέχρι αργά το βράδυ. Δοκίμασε λοιπόν και ο ίδιος τους κόκκινους καρπούς και βίωσε τις ίδιες επιδράσεις. Ανέφερε την εμπειρία του στους μοναχούς ενός κοντινού μοναστηριού, οι οποίοι από τότε έτρωγαν τους καρπούς για να παραμένουν ξύπνιοι κατά τη διάρκεια των νυκτερινών προσευχών τους. Τυχαία, ανακάλυψαν ότι μπορούσαν να καβουρντίσουν τους κόκκους και να παρασκευάσουν από αυτούς ένα ρόφημα το οποίο όχι μόνο είχε τις ίδιες επιδράσεις, αλλά και καλύτερη γεύση.

Οι κόκκοι του καφέ και το ρόφημα που παρασκευάζεται από αυτούς, από τότε θεωρείτο τονωτικό πολυτελείας.

Ο καφές εξαπλώνεται στον κόσμο

Η πρώτη συστηματική καλλιέργεια του καφέ απαντάται στους κήπους της Υεμένης όπου καλλιεργείτο σε πεζούλες, και με τη βοήθεια των Ισλαμιστών προσκυνητών που επισκέπτονταν την Μέκκα και την Μεδίνα, η χρήση του καφέ εξαπλώθηκε στην Εγγύς Ανατολή. Αργότερα η καλλιέργειά του εξαπλώθηκε στην Αραβία και την Αίγυπτο, όπου το να πίνουν καφέ (ή "Κάχουα") έγινε γρήγορα καθημερινή συνήθεια.
Από τις αρχές του 17ου αιώνα, ο καφές έγινε γνωστός στην Ευρώπη και η δημοτικότητά του αυξήθηκε πολύ γρήγορα. Καφενεία ξεπετάχτηκαν παντού, ειδικά στην Ιταλία, την Μεγάλη Βρετανία, την Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Στις αρχές του 18ου αιώνα, οι Ολλανδοί διέδωσαν την καλλιέργεια του καφέ στην Ινδονησία. Οι Γάλλοι μετέφεραν λίγα δενδρύλλια στην Μαρτινίκα, ενώ οι Ισπανοί δημιούργησαν φυτείες στην Καραϊβική, την Κεντρική Αμερική και τη Βραζιλία.

Ο καφές και πώς καλλιεργείται

Ο καφές καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο αλλά μόνο στη γεωγραφική ζώνη μεταξύ του Τροπικού του Καρκίνου και του Τροπικού του Αιγόκερου.
Η περιοχή όπου καλλιεργείται ο καφές είναι πολύ σημαντικός παράγοντας αφού καθορίζει την γεύση του- το έδαφος, το κλίμα και οι διαδικασίες που χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια, όλα αυτά προσδίδουν έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα στον καφέ. Όπως θα έλεγε και ένας γάλλος οινοποιός είναι, “η γεύση της περιοχής”.
Παγκοσμίως, υπάρχουν τρεις γεωγραφικές περιοχές καλλιέργειας καφέ: Ανατολική Αφρική και η Αραβική χερσόνησος, η Νοτιοανατολική Ασία και ο Ειρηνικός και η Λατινική Αμερική.

Το έδαφος, το κλίμα, το υψόμετρο και τα φυτά που μεγαλώνουν στο ίδιο περιβάλλον με το καφεόδεντρο κατά την διάρκεια της ανάπτυξης του επηρεάζουν άμεσα τη γεύση των καρπών που παράγει.
Μερικά καφεόδεντρα μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 30 ή ακόμα και τα 40 πόδια. Για λόγους ευκολίας στη συγκομιδή όμως τα διατηρούν σε πολύ χαμηλότερα ύψη.
Ένα καφεόδεντρο παράγει κάθε σεζόν ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου σε μισό κιλό καβουρντισμένου καφέ.
Σκεφτείτε ότι ένα καφεόδεντρο χρειάζεται να “εργάζεται” έναν ολόκληρο χρόνο για μία ποσότητα καφέ που εσείς μπορεί να καταναλώσετε μέσα σε μία μόνο εβδομάδα.

Arabica και Robusta

Βασικά, υπάρχουν δύο εμπορικά είδη καφέ: coffeα arabica και coffeα canephora (robusta). Ο καφές Arabica ευδοκιμεί καλύτερα σε μεγάλα υψόμετρα, διαθέτει μία πολύ ραφιναρισμένη γεύση σε σύγκριση με τα υπόλοιπα είδη καφέ και περιέχει 1%καφείνη. Όπως δηλώνει και η ίδια η ονομασία του, ο καφές Robusta είναι ένα ‘εύρωστο’ είδος με ιδιαίτερη αντοχή στις ασθένειες και με υψηλή παραγωγή ανά φυτό. Ευδοκιμεί σε χαμηλότερα υψόμετρα και διαθέτει μία πιο δριμεία, σκληρή γεύση.

Η συγκομιδή

Την εποχή του μαζέματος της σοδειάς τα καφεόδεντρα είναι φορτωμένα με κατακόκκινους καρπούς. Ένας μη καβουρδισμένος κόκκος καφέ είναι, απλά, το κουκούτσι του καρπού.
Ο φλοιός είναι πολύ σκληρός με μία ελαφριά πικρή γεύση. Κάτω από τον φλοιό υπάρχει ένας γλυκός καρπός που μοιάζει με σταφύλι. Κάτω από τον καρπό υπάρχει μια προστατευτική “θήκη” όπου μέσα βρίσκεται ο κόκκος, όπως ακριβώς προστατεύονται και τα κουκούτσια στο μήλο. Αν απομακρύνεται αυτή την προστατευτική θήκη θα αποκαλυφθούν δύο πράσινοι κόκκοι καφέ έτοιμοι για πλύσιμο και καβούρδισμα.

H μυθολογία του καφέ

Γράφει ο Παθολόγος Αναστάσιος Σπαντιδέας MD

Πίνεται από το 90% του ενήλικου πληθυσμού. Για εκατομμύρια άτομα αποτελεί αληθινό πάθος. Ο καφές είναι μία απόλαυση της καθημερινής ζωής. Αλλά επικρατούν πολλές λανθασμένες απόψεις για τις ιδιότητές του και τις συνέπειές του στην υγεία.
Ας ξεκαθαρίσουμε την αλήθεια από τον μύθο.
Ο καφές έχει κατηγορηθεί κυρίως για ένα συστατικό του, την καφεΐνη.

Η καφεΐνη είναι μία φυσική ουσία που βρίσκεται στα φύλλα, στους σπόρους ή στα φρούτα, σε περισσότερα από 60 φυτά.
Σ' αυτά συμπεριλαμβάνονται ο καφές, τα cocoabeans, τα colanuts και τα φύλλα τσαγιού, που χρησιμοποιούνται για να φτιάξουμε πολλά αγαπημένα μας αναψυκτικά ή ροφήματα, όπως καφέ,
τσάι, ποτά τύπου cola και τρόφιμα όπως η σοκολάτα.
Η καφεΐνη παρασκευάζεται και συνθετικά, για να χρησιμοποιηθεί σαν ενισχυτικό γεύσης σε μερικά προϊόντα τροφίμων.
Οι άνθρωποι αρέσκονταν στα ροφήματα που περιείχαν καφε ΐνη από τα αρχαία χρόνια. Από το 2700 π.χ. ο Κινέζος Αυτοκράτορας ShenNung έπινε ζεστό τσάι. Ο καφές άρχισε να χρησιμοποιείται στην Αφρική γύρω στο 575 μ.Χ., όταν οι κόκκοι χρησιμοποιούνταν σαν χρήματα και καταναλώνονταν ως τρόφιμα.
Η μακροχρόνια δημοτικότητα των ροφημάτων, που φυσικά περιέχουν καφεΐνη, επικυρώνει την ποιότητα των ιδιοτήτων της. Ας σημειωθεί, ότι σε μερικά ελαφρά ροφήματα, η καφε ΐνη προστίθεται σε μικρές ποσότητες σαν ένα συστατικό κλειδί για την απόδοση γεύσης, που προάγει τη μοναδική γεύση σε κάθε προϊόν.

Ο καφές και προϊόντα που περιέχουν καφεΐνη

Μόνο ο καφές περιέχει καφεΐνη; Όχι. Η χημική αυτή ουσία βρίσκεται και σε άλλα φυτικά προϊόντα όπως το τσάι. Επιπλέον επικρατεί η τάση της προσθήκης καφεΐνης σε αναψυκτικά τύπου cola.

Ποια προϊόντα και σε τι ποσότητα περιέχουν καφεΐνη

Καφέςφίλτρου 90 mg,
Καφέςστιγμής 63 mg,
Ντεκαφεϊνέ 3 mg,
Τσάι 42 mg,
Τσάιστιγμής 30 mg,
Κακάορόφημα 4 mg,
Coca-cola 16 mg,
Σοκολάταγάλακτος 6 mg,
Μαύρηημίγλυκησοκολάτα 20 mg.

Πως το σώμα αντιδρά στην καφεΐνη;


Η καφεΐνη είναι ελαφρύ διεγερτικό. Οι άνθρωποι διαφέρουν πολύ στην ευαισθησία τους απέναντι στην καφεΐνη. Πολλά άτομα μπορούν να πιουν αρκετά φλιτζάνια καφέ μέσα σε μια ώρα και να μην παρατηρήσουν επιδράσεις. Άλλα μπορούν να αισθανθούν κάποια επίδραση μετά από ένα
σερβίρισμα. Να σημειώσουμε, ότι η καφεΐνη δεν συσσωρεύεται στο αίμα ή το σώμα και
απεκκρίνεται φυσιολογικά μετά από μερικές ώρες από την κατανάλωση.
Σε ευαίσθητα άτομα τα tests δείχνουν ότι η καφεΐνη μπορεί να επιταχύνει τον χρόνο δράσης και να επιμηκύνει την εγρήγορση ποικίλων απαιτήσεων σε δραστηριότητες.

Ο καφές φέρνει αϋπνία;

Αυτό ισχύει κυρίως για όσους δεν πίνουν συχνά καφέ.
Σ' αυτήν την περίπτωση, ο ύπνος έρχεται με καθυστέρηση και είναι πιο διαταραγμένος αν ο καφές καταναλώθηκε 30-60 λεπτά πριν απ' την ώρα του. Άλλοι όμως δεν μπορούν να κοιμηθούν, ακόμη κι αν πιουν καφέ τρεις ή τέσσερις ώρες πριν πέσουν στο κρεβάτι. Όλα εξαρτώνται απ' την ευαισθησία του καθενός. Αντίθετα η καφεΐνη δεν επηρεάζει τον ύπνο όσων πίνουν συστηματικά
καφέ. Για να μην έχει κάποιος αϋπνία, η καλύτερη λύση είναι να μην πιει καφέ ή να μην καταναλώσει προϊόντα που περιέχουν καφεΐνη, μετά τις πέντε το απόγευμα.

Μπορούμε να πίνουμε καφέ, όταν παίρνουμε φάρμακα;


Δεν θα ήταν λογική η απαγόρευση της κατανάλωσης ενός ή δύο φλιτζανιών καφέ σε κάποιον που ακολουθεί μία θεραπεία με φάρμακα. Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι η καφεΐνη ενισχύει ή αποδυναμώνει την επίδραση ορισμένων φαρμάκων. Η λήψη αγχολυτικών, αντικαταθλιπτικών και βαρβιτουρικών δεν πρέπει να συνοδεύεται από μεγάλη ποσότητα καφέ. Με άλλα φάρμακα
επιβάλλεται λογική ποσότητα καφέ.

Ο καφές και το τσιγάρο είναι ένας κακός συνδυασμός;


Ο καφές και το τσιγάρο συνήθως πάνε μαζί. Όλες οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι καπνιστές έχουν την τάση να καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες καφέ από τους μη καπνιστές. Η νικοτίνη έχει ως αποτέλεσμα την επιτάχυνση της αποβολής της καφεΐνης απ' τον οργανισμό και ο καπνιστής νοιώθει την ανάγκη να αυξήσει την πρόσληψη καφεΐνης, για να διατηρήσει τα επίπεδά της στο αίμα του.
Σύμφωνα με τα πορίσματα των ερευνών, όσοι κόβουν το κάπνισμα δεν περιορίζουν την
κατανάλωση καφέ πριν περάσουν τουλάχιστον έξι μήνες. Πρέπει να επισημάνουμε ότι ο ντεκαφεϊνέ καφές αυξάνει τη διάθεση για τσιγάρο.

Ο καφές διευκολύνει την πέψη;

Για πολλούς ένα καφεδάκι μετά το γεύμα είναι απαραίτητο για την χώνεψη. Αλλά οι διάφορες έρευνες δεν επιβεβαιώνουν αυτήν την άποψη, από τη στιγμή μάλιστα που ένας καφές δυσχεραίνει την πέψη πολλών άλλων. Και σ' αυτό το σημείο παίζει ρόλο η ευαισθησία του καθενός.

Ο καφές προκαλεί εθισμό;

Η απότομη διακοπή του, σε όσους πίνουν συστηματικά καφέ, μπορεί να επιφέρει συμπτώματα στέρησης: αίσθημα κόπωσης, υπνηλία, πονοκ έφαλο, εκνευρισμό. Με ένα φλιτζάνι καφέ τα συμπτώματα εξαφανίζονται αμέσως. Τα προβλήματα στέρησης αρχίζουν συνήθως 12 με 14 ώρες μετά το τελευταίο φλιτζάνι. Ευτυχώς όμως το στερητικό σύνδρομο υποχωρεί σιγά σιγά για να εξαφανιστεί τελείως μετά από μία εβδομάδα.
Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ποσότητα κατανάλωσης καφέ, για να δημιουργηθεί η εξάρτηση στην καφεΐνη. Ακόμα και ένα φλιτζάνι δυνατού καφέ ή τρία κουτάκια cocacola, αρκούν για να προκαλέσουν εθισμό σε ευαίσθητα άτομα. Ακόμα και τα νεογέννητα, των οποίων η
μητέρα έπινε μεγάλες ποσότητες καφέ κατά την κύηση, παρουσιάζουν συμπτώματα στέρησης (εκνευρισμό, κινητικότητα, εμέτους) που εξαφανίζονται ύστερα από μερικές ημέρες.

Ο καφές ενισχύει τη σεξουαλικότητα;

Ο καφές δεν είναι αφροδισιακό, αλλά ένα διεγερτικό της διάθεσης και της ετοιμότητας. Αντίθετα, αν εμφανισθεί πρόβλημα στειρότητας σε ένα ζευγάρι, συνίσταται στους δύο συντρόφους να
περιορίσουν την κατανάλωση καφέ. Πάντως αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι παρουσιάζεται με ίωση της γονιμότητας σε όσους κάνουν υπερκατανάλωση καφέ.


Ερωτήσεις σχετικά με τον καφέ


Τί είναι η καφεΐνη και πού την βρίσκουμε;

Η καφεΐνη βρίσκεται σε πολλά είδη φυτών. Τα γνωστότερα είναι οι κόκκοι καφέ, τα φύλλα τσαγιού, οι κόκκοι κακάο, ψίχα κόλας, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για την παραγωγή αγαπημένων ροφημάτων όπως ο καφές, το τσάι, η κόλα και τρόφιμα όπως η σοκολάτα. Η καφεΐνη είναι μέρος μιας ομάδας από ενώσεις, γνωστή ως μεθολικές ξανθίνες.
Η ποικιλία του φυτού και η περιοχή που μεγαλώνει επηρεάζουν την περιεκτικότητα του σε καφεΐνη. Η ποσότητα καφεΐνης στα φαγητά και τα ροφήματα εξαρτάται από το μέγεθος του φλιτζανιού, την ποσότητα των συστατικών που χρησιμοποιούνται και την μέθοδο παρασκευής.

Επίσης πολλά παυσίπονα περιέχουν καφεΐνη.

Τί συμβαίνει με τον καφέ και την καρδιά;

Οι διαμάχες για ενδεχόμενη επίδραση του καφέ στην καρδιά ή την ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων επέφερε έναν μεγάλο αριθμό ερευνών τις τελευταίες δεκαετίες.
Μεγάλες ποσότητες καφεΐνης (που αντιστοιχούν σε πολλά φλιτζάνια καφέ), που δίνονται αμέσως σε άτομα τα οποία δεν είναι εθισμένα σε καφεΐνη έχει αποδειχθεί ότι προσωρινά ανεβάζει την πίεση του αίματός τους. Παρόλα αυτά, σε κανονική κατανάλωση καφέ η ανοχή στην επίδραση αυτής της πίεσης αναπτύσσεται μέσα σε διάστημα λίγων ημερών. Σε συνηθισμένους καταναλωτές, οι επιδράσεις στην πίεση του αίματος είναι παροδικές και μικρές, σε σύγκριση με τις κανονικές καθημερινές διακυμάνσεις (π.χ. ανεβαίνοντας τις σκάλες ή μιλώντας στο κοινό).

Πρόσφατες ανασκοπήσεις που αποτιμούν δημοσιεύσεις που εκδόθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες συμπέραναν ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για συσχέτιση της κανονικής κατανάλωσης καφέ και της ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων και ότι η μέτρια κατανάλωση καφεΐνης δεν αυξάνει σημαντικά τέτοιους κινδύνους.

Τί κάνει η καφεΐνη;

Η καφεΐνη στον καφέ, στο τσάι, ή στην κόλα, απορροφάται από το αίμα αμέσως μετά την κατάποση και διανέμεται σε όλους τους ιστούς του σώματος. Τότε διασπάται, κυρίως στο συκώτι διαμερίζοντας τη ποσότητά της σε περίπου τέσσερις ώρες. Αυτός ο διαμερισμός ποικίλλει μεμονωμένα από δύο μέχρι δέκα ώρες. Η έκκριση της διάσπασης των προϊόντων γίνεται κυρίως δια μέσου των ούρων και των περιττωμάτων. Οι καπνιστές διασπούν την καφεΐνη γρηγορότερα από τους μη-καπνιστές, ενώ στα προχωρημένα στάδια εγκυμοσύνης ο ρυθμός διάσπασης της καφεΐνης τείνει να μειώνεται.

Η ικανότητα της καφεΐνης να παρατείνει την ενεργητικότητα και την οξυμένη προσοχή της έχει αποδειχθεί. Η πρωταρχική μορφή της διεγερτικής δράσης στο κεντρικό νευρικό σύστημα σχετίζεται με την ιδιότητά της ως ανταγωνίστρια της αδενοσίνης. Εκτός από αυτήν την ήπια διεγερτική δράση, η καφεΐνη επίσης αυξάνει ελαφρώς το ρυθμό μεταβολισμού του σώματος (καίγοντας περισσότερες θερμίδες).

Η κατανάλωση της καφεΐνης, που αναλογεί σε δύο φλιτζάνια καφέ, έχει δείξει ότι βελτιώνει την εγρήγορση, την συγκέντρωση και όσον αφορά τους μεσήλικες βελτιώνει τη μνήμη τους.
Ο καφές με καφεΐνη έδειξε ευεργετικές επιδράσεις στην εγρήγορση και βελτιωμένη απόδοση σε ποικιλία εργασιών, τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και της νύχτας. Η κατανάλωση καφεΐνης έχει δείξει ότι οδηγεί σε μια μικρή προσωρινή αύξηση του ρυθμού του μεταβολισμού και του ρυθμού λιποδιάλυσης (λιπόλυση).

Πώς παράγεται ο καφές χωρίς καφεΐνη;

Η πρώτη αποτελεσματική παραγωγή καφέ χωρίς καφεΐνη έγινε στην Γερμανία στις αρχές του 20ου αιώνα. Πολλοί τρόποι παραγωγής χρησιμοποιούνται στις μέρες μας σε εμπορική κλίμακα. Όλοι αυτοί οι τρόποι παραγωγής έχουν κοινό το ότι η παραγωγή καφέ χωρίς καφεΐνη γίνεται στον πράσινο καφέ για να αποφευχθούν οι επιδράσεις στο άρωμα και τη γεύση του καφέ, στοιχεία τα οποία τυπικά διαμορφώνονται κατά την διάρκεια του καβουρντίσματος.
Ο πράσινος καφές αρχικά υγραίνεται με νερό και ατμό για να εκχυλιστεί η καφεΐνη, επομένως, ο καφές εκχυλίζεται με ένα κατάλληλο και επιλεκτικό μέσον εκχύλισης για την καφεΐνη. Όταν η καφεΐνη εκχυλιστεί, μέχρι και κάτω από το νόμιμο όριο (στην Ελλάδα 0,2% σε στεγνό βάρος), το μέσον εκχύλισης αφαιρείται εντελώς και οι κόκκοι ξηραίνονται. Το μέσον εκχύλισης απελευθερώνεται από την καφεΐνη του, με προσρόφηση ενεργού οξυγόνου ή με διύλιση ή με οποιαδήποτε κατάλληλη μέθοδο και το μέσο εκχύλισης χρησιμοποιείται ξανά.
Μέσα εκχύλισης που χρησιμοποιούνται εμπορικώς, στην Ευρώπη είναι: υδάτινο εκχύλισμα καφέ (συχνά αναφέρεται ως αποκαφεϊνοποίηση με νερό), υπεροξείδιο του αζώτου και οργανικά διαλυτικά μέσα όπως αιθυλ-αικετώνη και μεθυλενοχλωρίδιο. Το τελευταίο είναι το πιο παραδοσιακό.

Τί συμβαίνει με την καφεΐνη και τον πονοκέφαλο;

Πολλά παυσίπονα περιέχουν εκτός από τα ενεργά φαρμακευτικά συστατικά και καφεΐνη, διότι ο συνδυασμός αυτός είναι πιο αποτελεσματικός στο να μειώνει τον πόνο, π.χ. στον πονοκέφαλο, από ότι το ενεργό συστατικό από μόνο του.

Από την άλλη μεριά, η ξαφνική αποχή σε τακτικούς καταναλωτές καφέ μπορεί να επιφέρει σε μερικούς από αυτούς μεταβατικά συμπτώματα, συνήθως με τη μορφή ή πονοκεφάλου ή λήθαργου. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι ο μισός αριθμός των συμμετεχόντων στην μελέτη υπέφερε από πονοκέφαλο εξαιτίας της ξαφνικής αποχής από την καφεΐνη.
Επίσης άλλες ξαφνικές αλλαγές στην δίαιτα ή στον καθημερινό ρυθμό μπορούν να προκαλέσουν πονοκεφάλους. Λογικές διακυμάνσεις στην καθημερινή κατανάλωση καφέ από τακτικούς καταναλωτές, ή σταδιακή μείωση σε καθημερινή κατανάλωση δεν προκαλεί κανένα σύμπτωμα.

Έχει θρεπτικά συστατικά η κατανάλωση καφέ;

Η κατανάλωση καφέ συνδέεται συνήθως με μια στιγμή χαλάρωσης, η οποία από μόνη της είναι πολύτιμη ζώντας σε μία αγχωτική κοινωνία. Μια στιγμή ευχαρίστησης (από τις μικρές απολαύσεις της ζωής) μπορεί να αποβεί ωφέλιμη στην υγεία των ανθρώπων.

Εκτός από την καφεΐνη, ως το πλέον γνωστό συστατικό του καφέ, το συνηθισμένο φλιτζάνι καφέ φίλτρου περιέχει έναν αριθμό μεταλλικών στοιχείων και επίσης μια βιταμίνη (Β3) σε σημαντικές ποσότητες. Ο σκέτος καφές (χωρίς ζάχαρη και γάλα) δεν περιέχει θερμίδες (λιγότερο από 1Kcal). Ως προϊόν φυτού, ο καφές είναι πλούσιος σε κάλιο (περίπου 98mg/φλιτζάνι) και φτωχός σε νάτριο (λιγότερο από 15mg/φλιτζάνι). Άλλα μεταλλικά στοιχεία τα οποία περιέχονται στον καφέ σε σημαντικές ποσότητες είναι το μαγνήσιο και το μαγγάνιο. Η βιταμίνη (Β3) είναι παρούσα με περίπου 0,5mg/ανά φλιτζάνι.

Ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος φύλαξης του καφέ;

Το βασικότερο για να απολαμβάνετε ποιοτικό καφέ είναι να τον διατηρείται όσο πιο φρέσκο γίνεται Συνιστούμε, όταν ανοίγετε μια συσκευασία, να αδειάζετε τον καφέ στο αεροστεγές δοχείο και να τον φυλάσσετε στο ψυγείο. Έτσι, θα είστε σίγουροι ότι ο καφές που απολαμβάνετε είναι πάντα φρέσκος. Για να απολαύσετε την πλήρη γεύση και το άρωμα του καφέ, θα πρέπει να τον καταναλώνεται εντός 3 εβδομάδων από το άνοιγμα της συσκευασίας.

Πόσα φλυτζάνια καφέ περιέχει μια συσκευασία;

Με ένα πακέτο 250γρ φτιάχνετε περίπου 30 φλυτζάνια καφέ. Ωστόσο, αυτό ποικίλλει ανάλογα με την ποσότητα που χρησιμοποιείτε για την παρασκευή του ανάλογα με τα γούστα σας.

Πόσες διαφορετικές μέθοδοι παρασκευής υπάρχουν και ποιος καφές είναι καλύτερος για κάθε μια από αυτές;

Υπάρχουν διαφορετικοί μέθοδοι παρασκευής. Κάποιοι από τους αυτούς σχετίζονται με την πολιτισμική ταυτότητα της κάθε περιοχής. Οι πιο γνωστές μέθοδοι είναι η μέθοδος του φίλτρου και της καφετιέρας. Στις μέρες μας, η μέθοδος του εσπρέσο εξαπλώνεται όλο και περισσότερο κυρίως λόγω της προσφοράς του εκτός σπιτιού. Μεγάλη σημασία για τη γεύση του καφέ έχει το άλεσμα των κόκκων που ταιριάζει στην μέθοδο που προτιμάτε.

Γιατί το μέγεθος του αλεσμένου καφέ είναι σημαντικό και ποιο άλεσμα πρέπει να αγοράσω;

Το μέγεθος του αλέσματος επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα της γεύσης. Θα πρέπει πάντα να χρησιμοποιείται το σωστό άλεσμα για τον τύπο του εξοπλισμού που χρησιμοποιείτε ώστε να απολαμβάνετε τον καφέ σας καλύτερα.

Το άλεσμα αποκαλύπτει τα τοιχώματα των κόκκων και προετοιμάζει τους κόκκους να απελευθερώσουν τη γεύση τους κατά την παρασκευή. Λόγω της διαφορετικής διάρκειας του κύκλου παρασκευής, τη θερμοκρασία και το ρυθμό ανάδευσης του νερού, κάθε μέθοδος παρασκευής απαιτεί το κατάλληλο άλεσμα.

Συνέπειες του Αλέσματος

Εφόσον υπάρχουν τόσες διαφορετικές μέθοδοι παρασκευής καφέ, η επιλογή του σωστού μεγέθους αλέσματος είναι βασική προϋπόθεση για να επιτύχετε την καλύτερη γεύση του αποστάγματος κατά την παρασκευή. Ο βαθμός απόσταξης εξαρτάται από τρεις παράγοντες:
• τη λεπτότητα του αλέσματος
• την αναλογία καφέ / νερού
• το χρόνο επαφής του αλέσματος με το νερό

Συνήθως, όσο πιο σύντομος είναι ο κύκλος παρασκευής, τόσο πιο ψιλό άλεσμα απαιτείται για να επιτύχετε απόσταγμα με βέλτιστη γεύση. Όσο μεγαλύτερη η διάρκεια του κύκλου παρασκευής, τόσο πιο χονδρό άλεσμα απαιτείται. Τα ψιλά αλέσματα αποκαλύπτουν μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας των κόκκων του καφέ στο νερό και τα αρωματικά έλαια τους απελευθερώνονται γρηγορότερα. Για τις μεθόδους παρασκευής οι οποίες απαιτούν περισσότερο χρόνο απαιτείται χονδρό άλεσμα ώστε να αποφεύγεται η υπερβολική απόσταξη.
Για παράδειγμα, τα μηχανήματα παρασκευής εσπρέσο παράγουν ένα φλυτζάνι εσπρέσο σε 20 δευτερόλεπτα, οπότε, σε αυτή την περίπτωση, απαιτείται πολύ ψιλό άλεσμα. Άλεσμα που δεν ταιριάζει στην μέθοδο παρασκευής μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα έναν καφέ πικρό και πολύ δυνατό, ή αραιό και χωρίς γεύση.

Ο καφές περιέχει πρόσθετες ουσίες, όπως συντηρητικά;

Όχι, ο καφές είναι πάντα ένα 100% φυσικό προϊόν και δεν περιέχει πρόσθετες ουσίες. Ο καφές είναι απλά ο σπόρος του καφεόδεντρου (ο κόκκος του καφέ), ο οποίος καβουρντίζεται και αλέθεται. Ο καφές χωρίς καφεΐνη είναι καθαρός καφές, από τον οποίον έχει αφαιρεθεί η καφεΐνη. Ο καφές παραμένει φρέσκος χάρη στη συσκευασία του σε κενό αέρος και συνεπώς δεν χρειάζεται συντηρητικά. Όταν ο καφές περιέχει πρόσθετες ουσίες, αυτό πρέπει να αναγράφεται στη συσκευασία.

Ο καφές βλάπτει την υγεία;

Δεν υπάρχουν αποδείξεις οι οποίες υποδηλώνουν ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ βλάπτει την υγεία. Από τότε που ανακαλύφθηκε ο καφές, του έχουν αποδοθεί πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Η σύγχρονη επιστήμη αναγνωρίζει τις επιδράσεις της καφεΐνης, όπως η διέγερση του μεταβολισμού και μια αυξημένη ικανότητα αντίδρασης. Σε ένα υγιές άτομο, η φυσιολογική κατανάλωση καφέ δεν έχει βλαβερές συνέπειες, αν και δεν ανέχονται όλοι την καφεΐνη το ίδιο καλά.

Περιέχει θερμίδες ο καφές;

Όχι, αλλά η προσθήκη γάλακτος και ζάχαρης σε ένα φλυτζάνι καφέ προσθέτει θερμίδες.


Η γλώσσα του καφέ

Ακολουθεί μια λίστα διαφόρων γνωστών, σε ολόκληρο τον κόσμο ή σε κάποιες χώρες, ροφημάτων καφέ αν και ο τρόπος παρασκευής τους διαφέρει κατά τόπους.

Αμερικάνο (Americano)
Εσπρέσο ο οποίος μοιάζει με το σουρωτό καφέ. Παρασκευάζεται με την προσθήκη καυτού νερού από το ειδικό στόμιο του μηχανήματος για να δημιουργηθεί το απόσταγμα του καφέ αλλά και να διατηρηθεί το άρωμα του εσπρέσο.

Café Crème (Καφέ Κρεμ)
Μέτριος καφές με μια στρώση κρέμα γάλακτος όπως ο εσπρέσο.

Café Frappé (Καφέ Φραπέ)
Δυνατός καφές (1/2) τον οποίο ανακατεύουμε με παγωτό (1/2) σε μπλέντερ.

Caffe Latte, Café au lait, Koffie Verkeerd
(Καφέ Λάτε ή Καφέ ω λαι)
Μέτριος καφές (1/2) με ζεστό γάλα (1/2)

Café Lungo (Καφέ Λούνγκο)
Σερβίρετε σε μεγάλο φλυτζάνι και παρασκευάζεται με περισσότερο νερό για να ποτίσει τον αλεσμένο καφέ αλλά χωρίς να αραιωθεί υπερβολικά το ρόφημα 100 ml - 120 ml

Café Ristreto (Καφέ Ριστρέτο)
Ένα μικρό φλυτζάνι ή 'βαρύς' εσπρέσο, όπου η παροχή νερού μέσα από το στόμιο από το οποίο βγαίνει το ρόφημα διακόπτεται στα 25 ml περίπου

Καπουτσίνο (Cappuccino)
Εσπρέσο (1/3) με αχνιστό γάλα (1/3) και αφρόγαλα (1/3)

Con Panna (Με κρέμα γάλακτος)
Σκέτο εσπρέσο με γαρνιτούρα κρέμα γάλακτος

Demi-tasse (Ντεμί τας)
Μια δόση εσπρέσο σε κανονικό φλυτζάνι

Εσπρέσο (Espresso)
Καφές παρασκευασμένος με την μέθοδο του εσπρέσο, από 40 ml έως 50 ml

Erlängerter (Ερλανγκέρτερ)
Καφές εσπρέσο με περισσότερο νερό (βλ. Café Lungo)

Espresso Doppio (Εσπρέσο Ντόπιο)
Διπλή δόση εσπρέσο

Flavoured Latte
12 oz. γάλα με 1 oz. αρωματικής ουσίας (τσέρι, βανίλια, κλπ.).Το μέγεθος του φλυτζανιού ποικίλλει

(Grosser) Brauner (Γκρόσσερ Μπράουνερ)
Ο καφές με γάλα σε μεγάλο φλυτζάνι ονομάζεται Γκρόσσερ

Kapuziner (Καπουτσίνερ)
Σκέτος καφές με λίγο αφρόγαλα

Latte macchiato (Λάτε μακιάτο)
Μια δόση εσπρέσο σε ποτήρι με αχνιστό γάλα

Latteccino (Λατετσίνο)
Κάτι μεταξύ καφέ με γάλα και καπουτσίνο

Macchiato (Μακιάτο)
Μια δόση εσπρέσο με ένα ή δύο κουταλιές της σούπας αφρόγαλα

Μόκα
Παρασκευάζεται όπως ο εσπρέσο αλλά προστίθεται γάλα αρωματισμένο με σοκολάτα. (1/3) εσπρέσο με (1/3) αφρόγαλα στο οποίο έχει διαλυθεί σκόνη κακάο (1/3)

Romano (Ρομάνο)
Μια δόση εσπρέσο ο οποίος σερβίρεται με μια φλούδα φρέσκου λεμονιού

Schlagobers (Σλαγκόμπερς)
Δυνατός καφές με κρέμα σαντιγί

Schwarzer (Σβάρτζερ)
Σκέτος καφές

Wiener melange (Βίνερ μελάνζ)
Μέτριος καφές (1/2) με ζεστό γάλα (1/2) και σοκολάτα


Πώς να φτιάξετε τον τέλειο καφέ

Μόνο η μηχανή του καφέ δεν αρκεί για να φτιάξετε τον τέλειο καφέ. Υπάρχουν οι “4 βασικές αρχές” της αναλογίας, της άλεσης, του νερού και της φρεσκάδας που είναι πολύ σημαντικές. Εξοπλιστείτε με λίγες βασικές γνώσεις για τον καφέ και θα μπορείτε και εσείς να φτιάξετε τον τέλειο καφέ.

Αναλογία
Χρησιμοποιήστε τη σωστή αναλογία καφέ και νερού- αυτό είναι και το πιο καθοριστικό βήμα για τον τέλειο καφέ. Για έναν γευστικό φλιτζάνι καφέ, εμείς συνιστούμε την αναλογία: 10 γραμ. καφέ για κάθε 180 ml νερού.
Αν αυτός ο καφές είναι πολύ δυνατός για τη γεύση σας μπορείτε να προσθέσετε λίγο ζεστό νερό.
10 γραμ. καφέ —180ml νερού

Άλεση

Οι διαφορετικές μέθοδοι παρασκευής καφέ απαιτούν διαφορετικό τρόπο άλεσης. Γενικά όσο πιο λίγο διαρκεί η διαδικασία παρασκευής τόσο πιο ψιλή η άλεση, και αυτό γιατί η επαφή του νερού με τον καφέ μπορεί να επιδράσει στη γεύση του. Για παράδειγμα, ο τριμμένος καφές για μια μηχανή espresso πρέπει να είναι αρκετά ψιλοκομμένος γιατί ο κύκλος παρασκευής του διαρκεί μόνο 18-23 δευτερόλεπτα.
Αν πρόκειται για παρασκευή καφέ σε καφετιέρα γαλλικού τύπου με έμβολο, τότε ο καφές θα πρέπει να είναι χοντροκομμένος γιατί θα παραμείνει σε επαφή με το νερό για 4 λεπτά.

Μηχανές Espresso —Λεπτό άλεσμα
Μηχανές φίλτρου —Μεσαίο άλεσμα
Καφετιέρα γαλλικού τύπου με έμβολο —Χοντρό άλεσμα
Νερό
Ένα φλιτζάνι καφέ είναι 98% νερό. Για τον λόγο αυτό το νερό που χρησιμοποιείτε για να φτιάξετε τον καφέ σας πρέπει να είναι φρέσκο , με καθαρή γεύση και χωρίς πρόσθετα στοιχεία. Νερό στη θερμοκρασία βρασμού (90ο το 96οC) είναι ιδανικό για να βγάλει όλη τη γεύση του καφέ. Αν το νερό βρίσκεται σε χαμηλότερη θερμοκρασία δεν θα έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Καθαρό νερό —Καλύτερος καφές.

Φρεσκάδα

Ο καφές είναι ένα φρέσκο προϊόν και οι εχθροί του είναι το οξυγόνο, το φως, η ζέστη και η υγρασία. Για να διατηρήσετε πάνω από μία εβδομάδα τον καφέ φρέσκο, φυλάξτε τον σε ένα αδιαφανές, αεροστεγές δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα ο καφές θα πρέπει να αλέθεται αμέσως πριν την παρασκευή του.

Συνταγές

Americano
Παρασκευάστε έναν κανονικό espresso χρησιμοποιώντας τη μηχανή espresso σας. Βάλτε τον espresso σε ένα κανονικό φλυτζάνι καφέ (όχι φλιτζανάκι espresso) και προσθέστε καυτό αποσταγμένο νερό.

Cappuccino
Ένας espresso με γάλα ζεσταμένο στον ατμό και αφρό γάλακτος πάνω-πάνω.
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ: 1/3 espresso, 1/3 γάλα ζεσταμένο στον ατμό και 1/3 αφρός γάλακτος σε ένα μικρό φλιτζάνι.
ΟΔΗΓΙΕΣ: Κάντε αφρό το γάλα στην καπουτσινο-μηχανή. Ετοιμάστε έναν espresso (μονό) και αδειάστε τον στο φλιτζάνι. Χρησιμοποιώντας ένα κουταλάκι αδειάστε το γάλα σιγά-σιγά μέχρι να γεμίσουν τα 2/3 του φλιτζανιού. Προσθέστε τον αφρό με το κουταλάκι μέχρι να γεμίσει το φλιτζάνι. Σερβίρετε με κανέλα ή με σκόνη κακάο.

Espresso Con Panna
Ένας espresso με ένα "λευκό καπέλο". Φτιάξτε έναν μονό espresso, ακολουθώντας τις οδηγίες της espresso-μηχανής σας. Προσθέστε μια "μπάλα" σαντιγί.

Espresso Lungo
Φτιάξτε έναν μονό espresso, ακολουθώντας τις οδηγίες της espresso-μηχανής σας, αλλά χρησιμοποιείστε περισσότερο νερό (γεμίστε το κουπάκι μέχρι επάνω).

Espresso Ristretto
Ένας μικρότερος espresso (περίπου 30ml), που θα σας μεταδώσει μία πιο έντονη εμπειρία espresso. Φτιάξτε έναν μονό espresso, ακολουθώντας τις οδηγίες της espresso-μηχανής σας, αλλά χρησιμοποιείστε λιγότερο από τον καφέ που θα παράγει η μηχανή (αφήστε τον καφέ να κυλήσει λιγότερη ώρα από ότι συνήθως).

Espresso Romano

Φτιάξτε έναν μονό espresso, ακολουθώντας τις οδηγίες της espresso-μηχανής σας, αλλά σερβίρετε με τουΐστ ή μία φέτα λεμόνι σε ένα πιατάκι.

Latte Macchiato

Ένας "σημαδεμένος" latte.
ΟΔΗΓΙΕΣ: Χρησιμοποιήστε το εξάρτημα ατμού της espresso-μηχανή σας για να "αφρίσετε" το γάλα. Ετοιμάστε ένα μονό espresso. Σε ένα κανονικό φλιτζάνι καφέ, βάλτε πρώτα το ζεστό γάλα και μετά αν θέλετε, μία κουταλιά αφρού. Προσθέστε τον espresso χύνοντάς τον ώστε να διαπεράσει τον αφρό και το γάλα. Με αυτόν τον τρόπο, θα δημιουργηθεί ένα σημάδι από καφέ στο γάλα.

Mocha Latte
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ: 1/4 φλιτζανιού espresso, 1/4 φλιτζανιού ζεστού ροφήματος σοκολάτας, 1/4 φλιτζανιού ζεστό γάλα, 1/4 φλιτζανιού αφρό από γάλα.
ΟΔΗΓΙΕΣ: Ακολουθήστε τις οδηγίες για να φτιάξετε έναν κανονικό latte, συνδυάζοντας τον espresso, τη ζεστή σοκολάτα και το γάλα. Στο τέλος, προσθέστε πάνω-πάνω τον αφρό.

Texas Espress

Αλλέστε σπόρους καφέ γαλλικού χαρμανιού σε πολύ λεπτή σκόνη και βάλτε τη στο φίλτρο της espresso-μηχανής. Χρησιμοποιήστε 1 φλιτζάνι κρύου νερού και αφήστε τον καφέ να ετοιμαστεί. Σερβίρετε και απολαύστε.

Texas Espress (ver2)
Ίδιος με τον κανονικό Texas Espress, αλλά χρησιμοποιείστε λιγότερο νερό.Αραβικός καφές με τζίντζερΠικάντικος και γλυκός με μία πραγματικά εξωτική γεύση.
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ: 1,5 φλιτζάνι νερό, 6 κουταλάκια γλυκού ζάχαρη, 6 κουτ. γλυκού καφέ σκόνη, 2 κουτ. γλυκού αλεσμένο τζίντζερ.
ΟΔΗΓΙΕΣ: Αναμιγνύετε τα συστατικά σε μία μικρή κατσαρόλα και ανακατεύετε καλά. Αφήστε την κατσαρόλα να σιγοβράσει. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία τρεις φορές. Σερβίρετε σε φλιτζανάκια για espresso. Για καλύτερα αποτελέσματα χρησιμοποιείστε πολύ καλά αλεσμένους σπόρους καφέ. Σε περίπτωση που σας έχουν τελειώσει μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κόκκους στιγμιαίου καφέ. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε περισσότερη ή λιγότερη ζάχαρη, ανάλογα με το γούστο σας.

Βιεννέζικος καφές με μπαχαρικά

Θα χρειαστείτε 3 φλιτζάνια βιεννέζικου καφέ, 4 γαρίφαλα, 4 καρπούς μπαχαριού, 1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, κανέλα και γλυκιά σαντιγί για γαρνιτούρα.
ΟΔΗΓΙΕΣ: Αφού ετοιμάσετε τον καφέ στην καφετιέρα σας, προσθέστε τα γαρίφαλα, τα μπαχάρια και το μοσχοκάρυδο. Χρησιμοποιώντας σουρωτήρι βάλτε τον καφέ σε ποτήρια κρασιού και προσθέστε πάνω-πάνω τη σαντιγί. Τέλος, πασπαλίστε λίγη κανέλα.

Ιρλανδικός καφές
1 ζεσταμένο ποτήρι για ιρλανδικό καφέ. 3/4 φλιτζανιού καφέ φίλτρου. 2 κουταλιές ζάχαρη. 1 μεζούρα ιρλανδικό ουϊσκυ (όχι σκωτσέζικο!). 1/4 φλιτζανιού ελαφριά σαντιγί.
ΟΔΗΓΙΕΣ: Αδειάστε τον καφέ στο ζεσταμένο ποτήρι. Προσθέστε τη ζάχαρη και ανακατώστε μέχρι να διαλυθεί. Προσθέστε το ουϊσκυ. Τέλος, βάλτε πάνω-πάνω σαντιγί για γαρνιτούρα.

Ιρλανδικός καφές με Baileys
1 ζεσταμένη κούπα καφέ, 1.5 φλυτζάνι μέτρια καβουρντισμένου καφέ φίλτρου, 1.5 δόσεις Baileys, 1/4 φλυτζανιού σαντιγί καλά χτυπημένη, προαιρετικά λίγη κανέλα.
ΟΔΗΓΙΕΣ: Αδειάστε τον καυτό καφέ στην κούπα. Προσθέστε το Baileys και ανακατώστε καλά. Συμπληρώστε με την σαντιγί και λίγη κανέλα. Μπορείτε αν θέλετε να προσθέσετε μια δόση λικέρ Creme de Cacao και 1/4 κουτ. γλυκού λικέρ Frangelico.

Ιταλικός καφές
Ετοιμάστε μισό φλιτζάνι φρέσκου καφέ φίλτρου ιταλικού χαρμανιού. Θα χρειαστείτε επίσης 1 κουτ. γλυκού Amaretto, 1 κουτ. γλυκού μπράντυ, 1/4 φλιτζανιού βαριά σαντιγί, 1/4 κουτ. γλυκού κανέλα και όση ζάχαρη προτιμάτε.
ΟΔΗΓΙΕΣ: Βάλτε τον καφέ σε μία κούπα ή σε ένα ποτήρι ιρλανδικού καφέ. Προσθέστε όση ζάχαρη θέλετε. Ανακατώστε το Amaretto και το μπράντυ. Προσθέστε τη σαντιγί προσεκτικά, τοποθετώντας ένα αναποδογυρισμένο κουταλάκι στην επιφάνεια του καφέ, ώστε η σαντιγί να κρατηθεί πάνω-πάνω. Πασπαλίστε λίγη κανέλα.

Καλοκαιρινός καφές

Έχουμε βάλει στην κατάψυξη δύο πλαστικά ποτηράκια γεμάτα φρέσκο, άπαχο γάλα.
Βάζουμε στο μπλέντερ 4 κουταλάκια nescafe και 6 κουταλάκια nesquik και, βέβαια, όση ζάχαρη θέλουμε, κατά προτίμηση ακατέργαστη.
Χτυπάμε μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη γρανίτα.
Σερβίρεται με καλαμάκι και καλή παρέα.

Καυτός καφές με βούτυρο
1 κουτ. γλυκού βούτυρο (όχι αλατισμένο), 1 κουτ. γλυκού μαύρη ζάχαρη, φρεσκο-φτιαγμένος καφές φίλτρου Τζαμάικας, 1 γαρίφαλο, 1 κουτ. γλυκού σκούρο ρούμι, 1/8 κουτ. γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο.
ΟΔΗΓΙΕΣ: Βάλτε το βούτυρο σε ένα ποτήρι ή κούπα ιρλανδικού καφέ και μετά προσθέστε τον καυτό καφέ. Προσθέστε τη ζάχαρη και ανακατώστε μέχρι να διαλυθεί. Προσθέστε το γαρίφαλο και το ρούμι. Τέλος, πασπαλίστε λίγο μοσχοκάρυδο.

Καφέ Brulot

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ: 3 φλιτζάνια δυνατού καφέ, 1 μεγάλο ζεσταμένο ποτήρι του κονιάκ μπράντυ, 1.5 δόσεις κονιάκ, 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη, 1 ή 2 ολόκληρα γαρύφαλλα, 1 ξυλάκι κανέλα.
ΟΔΗΓΙΕΣ: Αδειάστε τον καυτό καφέ στο ποτήρι μπράντυ και ανακατώστε το λικέρ. Προσθέστε σαντιγί και αμύγδαλα αν θέλετε.

Καφέ Caribe
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ: 6 κουτ. γλυκού αλεσμένου καφέ, 6-8 μικροί κύβοι μαύρης ζάχαρης, 3 ξυλάκια κανέλας, 3 γαρύφαλλα, 4 φλιτζάνια νερού.
ΟΔΗΓΙΕΣ: Ζεστάνετε όλα τα συστατικά σε μια μικρή κατσαρόλα μέχρι να αρχίσουν να βράζουν. Χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε την κατσαρόλα να σιγοβράζει για 15-20 λεπτά ή μέχρι να διαλυθούν οι κύβοι της ζάχαρης. Όσο περισσότερη ώρα αφήσετε τον καφέ να σιγοβράζει, τόσο πλουσιότερη γεύση θα έχει. Αδειάστε τον καφέ σε κούπες καφέ χρησιμοποιώντας σουρωτήρι.

Καφέ de Olla

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ: 6 κουτ. γλυκού σπόροι καφέ, καλά αλεσμένοι, 4-5 ολόκληρους χλωρούς σπόρους κάρδαμου αλεσμένους. Ζάχαρη, σαντιγί και θρυμματισμένο πάγο.
ΟΔΗΓΙΕΣ: Τοποθετήστε τον καφέ και τα μπαχαρικά μέσα στο φίλτρο της καφετιέρας σας. Περιμένετε μέχρι να ετοιμαστεί ο καφές και αφήστε τον να κρυώσει. Σε ένα ψηλό ποτήρι διαλύστε 1 ή 2 κουτ. γλυκού ζάχαρης σε 2 κουτ. σούπας καφέ (είναι πιο εύκολο να ανακατώσετε πριν προσθέσετε τον πάγο). Προσθέστε 5-6 παγάκια (θρυμματισμένα) και γεμίστε το ποτήρι με καφέ μέχρι περίπου 2 δάχτυλα από την κορυφή του, ώστε να μείνει χώρος για τη σαντιγί. Έχοντας τοποθετήσει ένα κουτάλι στην επιφάνεια του καφέ, προσθέστε τη σαντιγί. Με αυτόν τον τρόπο, η σαντιγί θα παραμείνει στην επιφάνεια του καφέ και δε θα διαλυθεί αμέσως.

Καφέ Diablo
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ: Χρησιμοποιήστε μία ζεσταμένη κούπα καφέ, 2 κύβους ζάχαρης, 1.5 ποτηράκι μπράντυ, 1/2 ποτηράκι Grand Marnier, 5-8 γαρύφαλα, 1 κομματάκι φλούδας πορτοκαλιού, 1 κομματάκι φλούδας λεμονιού, 1-1.5 φλιτζάνι προετοιμασμένο καφέ φίλτρου, χαρμανιού Κένυας ή Σουμάτρας.
ΟΔΗΓΙΕΣ: Ζεστάνετε ελαφρά όλα τα συστατικά εκτός του καφέ μέσα σε ένα φοντύ ή αν δεν έχετε διαθέσιμο, σε μία μικρή κατσαρόλα. Αδειάστε τον καυτό καφέ στην κούπα. Όταν το μπράντυ αρχίσει να απελευθερώνει το άρωμά του, ανάψτε το με ένα σπίρτο και αφήστε το να καίγεται για 15-20 δευτερόλεπτα. Χρησιμοποιώντας μια βαθιά κουτάλα, προσθέστε το μείγμα του μπράντυ στον καφέ και ανακατώστε.

Καφέ Latte - Καφέ au Lait
Ένα φλιτζανάκι espresso στο οποίο προσθέτετε ίση ποσότητα ζεστού γάλακτος.
ΟΔΗΓΙΕΣ: Ετοιμάστε τον espresso. Ζεστάνετε το γάλα σε μία μικρή κατσαρόλα μέχρι να αρχίσει να βγάζει φουσκάλες στις άκρες. Προσθέστε το γάλα στον espresso.
ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ: Χρησιμοποιήστε λιγότερο γάλα ώστε το ρόφημα να αποκτήσει πιο έντονη γεύση.

Καφέ Primavera
Είναι ένας μικρός cappuccino, πoυ φτιάχνεται με πολύ μεράκι.
Κάνουμε τον espresso και όσο περιμένουμε να γίνει ο καφές, ζεσταίνουμε 3 φλιτζανάκια γάλα.
Σε ένα σέικερ βάζουμε το γάλα, και ζάχαρη αν θέλουμε, και χτυπάμε μέχρι το γάλα να γίνει αφρός.
Στα φλιτζανάκια βάζουμε λίγο κακάο σκόνη, προσθέτουμε λίγο καφέ, λίγο γάλα και επαναλαμβάνουμε με κακάο, καφέ, γάλα. Στο τέλος πασπαλίζουμε με κακάο.

Καφέ Royale

Καφές με πολύ έντονο άρωμα, επίσης γνωστός ως Cofe Gloria.
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ: Χρησιμοποιήστε ένα μεγάλο ζεσταμένο ποτήρι κρασιού, 1.5 φλιτζάνι προετοιμασμένου γαλλικού καφέ φίλτρου, 1/2 κουτ. γλυκού κανονικής ζάχαρης, 1 κύβο ζάχαρης, 1/2 δόση μπράντυ.
ΟΔΗΓΙΕΣ: Αδειάστε τον καφέ στο ποτήρι του κρασιού. Προσθέστε 1/2 κουταλιά ζάχαρης και ανακατώστε μέχρι να διαλυθεί στον καφέ. Τοποθετήστε τον κύβο ζάχαρης σε ένα μικρό ζεστό μπωλ και προσθέστε το μπράντυ. Ανάψτε το μπράντυ με ένα σπίρτο και αμέσως ρίξτε το μέσα στο ποτήρι με τον καφέ. Αφήστε τις φλόγες να καίνε μέχρι να καεί όλο το αλκοόλ. Ανακατώστε και σερβίρετε.

Καφέ Shakerato
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ: Δύο δόσεις espresso, 1/2 φλυτζάνι ζάχαρη, νερό και παγάκια.
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ: Μηχανή για milk shake ή χειροκίνητη συσκευή για να κάνετε το γάλα αφρό.
ΟΔΗΓΙΕΣ: Ετοιμάστε ένα απλό σιρόπι ζεσταίνοντας τη ζάχαρη και το νερό σε ένα κατσαρολάκι μέχρι το διάλυμα να γίνει διαφανές και μετά βράστε το για 1 λεπτό. Ετοιμάστε έναν διπλό espresso. Βάλτε τα παγάκια μέσα στη δοχείο της μηχανής για milk shake ή αν χρησιμοποιείτε χειροκίνητο αφριστή σε ένα ψηλό και στενό ποτήρι. Αδειάστε μέσα τον espresso μαζί με 3 κουτ. γλυκού από το σιρόπι (ή όσο σιρόπι επιθυμείτε). Φτιάξτε αφρό για περίπου 30 δευτερόλεπτα. Αδειάστε χρησιμοποιώντας σουρωτήρι σε ένα ποτήρι σαμπάνιας.

Καφές Kioki
Συνδυασμός δυνατού καφέ με τη διπλή δύναμη του μπράντυ και του Kahlua. Θα χρειαστείτε 1 μεγάλη ζεσταμένη κούπα καφέ, 1 φλιτζάνι γαλλικού καφέ, 1 μεζούρα μπράντυ, 1 μεζούρα Kahlua ή κάποιου άλλου καλού λικέρ με γεύση καφέ και 1/4 φλιτζανιού σαντιγί.
ΟΔΗΓΙΕΣ: Βάλτε τον καυτό καφέ στην κούπα. Προσθέστε το μπράντυ, το Kahlua και ανακατώστε καλά. Προσθέστε τη σαντιγί πάνω-πάνω για γαρνιτούρα.

Καφές με Ameretto
1 μεγάλο ζεσταμένο ποτήρι μπράντυ, 1.5 φλυτζάνι μέτρια ψημένου καφέ φίλτρου, 1.5 δόσεις λικέρ Ameretto, 1/4 φλυτζανιού ελαφρά χτυπημένου καφέ, 1/2 κουτ. γλυκού ψημμένα κομματιασμένα αμύγδαλα (προαιρετικά).
Καφές με καραμέλα βουτύρου
Θα χρειαστείτε 6 κουταλιές καφέ, 1/3 φλιτζανιού γαρνιτούρας για γλυκά με γεύση καραμέλας και σοκολάτας, 4.5 φλιτζάνια κρύο νερό και 1 πακέτο κατεψυγμένη σαντιγί.
ΟΔΗΓΙΕΣ: Βάλτε τον καφέ στο φίλτρο της καφετιέρας. Βάλτε τη γαρνιτούρα της καραμέλας και της σοκολάτας στο γυάλινο δοχείο της καφετιέρας. Ετοιμάστε τον καφέ χρησιμοποιώντας 4.5 φλιτζάνια κρύο νερό. Όταν ο καφές ετοιμαστεί ανακατώστε καλά-καλά με ένα κουτάλι. Σερβίρετε αμέσως. Στολίστε με την ξεπαγωμένη σαντιγί και κομματάκια καραμέλας βουτύρου καλυμμένη από σοκολάτα.

Κλασσικός Espresso

Μία δόση espresso (μονή), περίπου 45 ml. Συνήθως τον πίνετε σκέτο ή με μία μόνο κουταλιά ζάχαρης.
ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ: Για να φτιάξετε διπλό espresso, διπλασιάστε την ποσότητα του καφέ (90ml).

Μεξικάνικος καφές
Μπορείτε να τον κάνετε πιο δυνατό προσθέτοντας 2 κουτ. γλυκού της αγαπημένης σας τεκίλα. Θα χρειαστείτε 1 μεγάλο ζεσταμένο ποτήρι μπράντυ, 1.5 φλιτζάνι μέτρια καβουρδισμένου καφέ φίλτρου (μεξικάνικου χαρμανιού ή Γουατεμάλας), 1.5 μεζούρα Kahlua, 1/4 φλιτζανιού ελαφριάς σαντιγί, λίγη κανέλα και σκόνη κακάο.
ΟΔΗΓΙΕΣ: Βάλτε τον καφέ στο ζεστό ποτήρι του μπράντυ και ανακατώστε μέσα και το Kahlua. Προσθέστε για γαρνιτούρα τη σαντιγί και πασπαλίστε την κανέλα και το κακάο.

Παγωμένος καφές latte
Ετοιμάστε μισό φλιτζάνι ιταλικού espresso. Θα χρειαστείτε επίσης: μισό φλιτζάνι γάλα, όση ποσότητα ζάχαρης προτιμάτε, παγάκια που έχετε φτιάξει από καφέ και προαιρετικά, κανέλα για γαρνιτούρα.
ΟΔΗΓΙΕΣ: Ζεστάνετε το γάλα στο εξάρτημα ατμού της espresso-μηχανής σας. Βάλτε το γάλα μαζί με τον espresso και τη ζάχαρη σε ένα ψηλό ποτήρι με πάγο και ανακατώστε. Αν θέλετε, πασπαλίστε λίγη κανέλα. Σερβίρετε με ένα καλαμάκι.

Παγωμένος Ταϊλανδέζικος καφές

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ:4 κουταλιές πολύ καλά αλλεσμένου καφέ Τζαμάικας, 1/2 κουτ. γλυκού ξεραμένης φλούδας πορτοκαλιού, 1/4 κουτ. γλυκού κανέλα, 2 δάχτυλα βανίλιας και μια πρέζα τριμμένου γαρίφαλου.
ΟΔΗΓΙΕΣ: Βάλτε τα συστατικά σε μία πλαστική σακούλα με φερμουάρ. Κλείστε την ερμητικά και ταρακουνήστε την καλά-καλά. Ετοιμάστε τον καφέ στην καφετιέρα σας, βάζοντας το μίγμα σε χάρτινο φίλτρο και χρησιμοποιώντας 4 φλιτζάνια καυτού νερού.

Στεγνός Cappuccino
Μια παραλλαγή του κλασικού Cappuccino με λιγότερο γάλα και περισσότερο αφρό.
ΟΔΗΓΙΕΣ: Ακολουθήστε τις οδηγίες παρασκευής του κλασικού Cappuccino. Χρησιμοποιώντας ένα κουταλάκι για να κρατήσετε τον αφρό στην κανάτα, αδειάστε μικρή ποσότητα του αφρισμένου γάλακτος σιγά-σιγά στον espresso (δεν πρέπει να γεμίσετε το φλιτζάνι πάνω από το μισό). Προσθέστε τον αφρό από πάνω μέχρι να γεμίσει το υπόλοιπο φλιτζάνι.

Τούρκικος καφές
Μπορεί να ονομάζεται τούρκικος, αλλά η συνταγή ξεκίνησε στην Υεμένη, σε μια πόλη ονομαζόμενη Μόκα. Είναι πολύ δυνατός καφές, εξαιρετικός για μετά το γεύμα.
ΟΔΗΓΙΕΣ: Πάρτε καλοψημένους κόκκους καφέ. Αλέστε μέχρι να γίνουν μια ψιλή σκόνη. Βάλτε 1 φλυτζάνι νερό ανά άτομο στο μπρίκι. Προσθέστε 1 κουταλάκι του γλυκού καφέ ανά άτομο και 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη ανά άτομο (για τον μέτριο). Ανακατέψτε καλά. Αφήστε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να φτάσει σε σημείο βρασμού. Πρίν ξεχειλίσει το καϊμάκι, βγάλτε το μπρίκι από τη φωτιά. Μοιράστε το καϊμάκι στα φλυτζάνια. Βάλτε να βράσει ξανά και μοιράστε όλο το υγρό στα φλυτζάνια. Στη νότια Υεμένη, μερικοί άνθρωποι προσθέτουν μια πρέζα σκόνη κάρδαμου. Αυτός ο καφές γίνεται γλυκός (σκεφτείτε να προσθέσετε λιγότερη ζάχαρη).

Χριστουγεννιάτικο Egg Nog από τη Τζαμάικα...

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ: 1 λίτρο προετοιμασμένο egg nog (αβγό χτυπητό με ζάχαρη, γάλα και ποτό), 1 φλυτζάνι καφέ φίλτρου Τζαμάικας, 1/2 φλυτζάνι ρούμι (ή λικέρ με γεύση καφέ), 1 κουτ. γλυκού βανίλια και μοσχοκάρυδο για γαρνιτούρα.
ΟΔΗΓΙΕΣ: Ετοιμάστε τον καφέ φίλτρου και αφήστε τον να κρυώσει. Σε μια κανάτα, αδειάστε το egg nog, τον καφέ, το ρούμι και τη βανίλια και ανακατώστε. Αδειάστε το μείγμα σε μικρά ποτηράκια για ποντς (punch), προσθέστε το μοσχοκάρυδο και σερβίρετε.


Ανέκδοτο

Εάν έπεφτε ένα έντομο στην κούπα του καφέ σας πως θα αντιδρούσατε?
Δείτε πως θα αντιδρούσαν διάφορες εθνικότητες:

1. Άγγλος : Πετάει την κούπα με τον καφέ και φεύγει από την καφετέρια

2. Αμερικάνος : Βγάζει το έντομο και συνεχίζει να πίνει τον καφέ του.

3. Κινέζος : Τρώει το έντομο και πετάει τον... καφέ

4. Εγκλωβισμένος Παλαιστίνιος : Πίνει τον καφέ μαζί με το έντομο

5. Σκωτσέζος : Πιάνει το έντομο και το σφίγγει φωνάζοντας "φτύσ' τον καφέ ρε!"

6. Ισραηλινός
α. Πουλάει τον καφέ στον Αμερικάνο και το έντομο στον Κινέζο
β. Διαμαρτύρεται ότι η προσωπική του ασφάλεια βρίσκεται σε κίνδυνο
γ. Φωνάζει ότι οι παλαιστίνιοι του ρίχνουν έντομα στον καφέ
δ. Κατηγορεί ότι η Χεζμπολάχ, η Συρία και το Ιράν υποθάλπουν
επιθέσεις με όπλα μαζικών εντόμων.
ε. Συσχετίζει αυτή την ποταπή επίθεση με την Παλαιστινιακή τρομοκρατία, με
καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, με τον αντισημιτισμό, το ολοκαύτωμα,
τη διασπορά και την έξοδο.
στ. Διατάζει τους άραβες να σταματήσουν αμέσως όλα τα έντομα να πετάνε ή να
πέφτουν μέσα στον καφέ του.
η. Επανακαταλαμβάνει τη δυτική όχθη και τη Γάζα, συνεχίζει την εποίκηση,
κόβει την παροχή νερού και ρεύματος στους παλαιστίνιους, τρομοκρατεί ή
εξευτελίζει πολίτες, σκοτώνει ή σακατεύει οτιδήποτε στο πέρασμά του.
θ. απαιτεί ισχυρότερη στρατιωτική βοήθεια από τους αμερικάνους.
ι. Ζητά δάνειο ενός δισ. δολαρίων με 100ετή περίοδο αποπληρωμής, από τους
Αμερικάνους για την αγορά καινούργιας κούπας καφέ.
κ. Απαιτεί εφόρου ζωής δωρεάν καφέ από την καφετέρια ως αποζημίωση.


7. Έλληνας : Ρίχνει ένα βρισίδι στη γυναίκα του και πάει στη μάνα του να πιει ένα καφέ της προκοπής


Δεν υπάρχουν σχόλια :