Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

ΑΓΚΥΛΩΤΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

ΕΝΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ
ΚΑΙ ΠΑΝΑΡΧΑΙΟ
ΣΥΜΒΟΛΟ ΕΡΩΤΑ
 
     Μάλλον αποστροφή κι απέχθεια, λίαν ατυχώς, προκαλεί σε πολλούς ανθρώπους τής εποχής μας ο αγκυλωτός σταυρός κι αυτό γιατί έχει συνδεθεί με τούς Ναζί και τα εγκλήματα, που αυτοί διέπραξαν κατά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Παλιότερα όμως,  και για πολλές χιλιετίες, ο αγκυλωτός σταυρός αποτελούσε ιερό σύμβολο πολλών πολιτισμών και θεωρούνταν παγκοσμίως σύμβολο καλοτυχίας κι ευημερίας.
   
 

Ευχετήριες κάρτες των αρχών τού 20ού αιώνα με αγκυλωτούς σταυρούς.
 
 
     Χιλιάδες αγκυλωτών σταυρών έχουν βρεθεί σε ανασκαφές σε όλη την Ευρώπη (π.χ. Ρώμη, Πομπηία, Γερμανία, Ουγγαρία, Μυκήνες κ.τ.λ.), σε πολλές περιοχές τής Ασίας, τής Νότιας Αμερικής (π.χ. Μάγια) και τής Βόρειας Αμερικής (σε Ινδιάνους κ.τ.λ.). Απαντάται επίσης στις βραχογραφίες τού Παγγαίου, στον Ειρηνικό Ωκεανό (Μαορί, γραφή ρόνγκο-ρόνγκο Ν. Πάσχα κ.τ.λ.), αλλά κι ο Σλήμαν βρήκε πολλούς κατά τις ανασκαφές στο Ίλιο. Αποτελεί ιερό σύμβολο τής Περσίας, των Ινδιών, των Βουδιστών κ.ά..
 
 


Χάρτης με σημειωμένους
τούς αρχαιολογικούς
χώρους παγκοσμίως,
όπου έχουν βρεθεί
αγκυλωτοί σταυροί.
 

 
Αριστερά: Ετρουσκικό κόσμημα (700-650 π.Χ., Ιταλία, Μουσείο Λούβρου).
Δεξιά: Σφραγίδες από τον πολιτισμό τής κοιλάδας τού Ινδού
(δεύτερη χιλιετία π.Χ., Βρετανικό Μουσείο).
 





Κράνος διακοσμημένο με αγκυλωτό σταυρό από το Ερκουλάνουμ (Τάραντας,
350-325 π.Χ.)

 






O αγκυλωτός σταυρός
στην ινδουιστική θεότητα
Γκανέσα.
  
 
 
 
     Κορινθιακό νόμισμα τού 590 π.Χ.  και μερικά από τα πολλά αρχαία ελληνικά αγγεία, που φέρουν αγκυλωτούς σταυρούς.

Πολλά αγγεία τής γεωμετρικής περιόδου, διακοσμημένα με αγκυλωτούς σταυρούς  υπάρχουν στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Αθηνών και σε πολλά άλλα Μουσεία τής χώρας.

Ο αγκυλωτός σταυρός αποτελούσε για τους αρχαίους Έλληνες σημαντικότατο ιερό σύμβολο.
 

 
 
 

Αγκυλωτοί σταυροί στην Ασία.
Αριστερά άγαλμα τού Βούδα στο Χονκ Κονγκ
και δεξιά βουδιστικός ναός στη Νότια Κορέα.
 

 


     Επάνω σειρά : Αριστερά : Κινέζικο αγγείο τής νεολιθικής περιόδου τής Κίνας (2.165-1.965 π.Χ.).  Mέση: Μέρος ενός κινέζικου μεταξένιου υφάσματος, που απεικονίζει 29 κομήτες. Στη φωτογραφία φαίνονται τέσσερις από αυτούς, εκ των οποίων ο αριστερός φέρει αγκυλωτό σταυρό. Δεξιά: Ινδουιστική, όπως κι η αμέσως κάτω απ΄ αυτή στη μεσαία σειρά. Μεσαία σειρά: Αριστερά: από την Ινδία (2.000 πΧ). Μεση: από τη  Μεσοποταμία (4.000 πΧ).  Κατω σειρά: Αγκυλωτοί  σταυροί  Ινδιάνων (η  αριστερή κι η μεσαία  από  Ινδιάνικα χαλιά).

 




Αγκυλωτός σταυρός και στούς εβραίους!
(Καβαλιστικό σύμβολο
από το “Parashat Eliezer”).
 
 

     Προκειμένου να γίνει κατανοητή η σύνδεση τού αγκυλωτού σταυρού με τον έρωτα, θα αναλυθεί εν συντομία η έννοια τής ενοποίησης των πεδίων:
   
     Η βαρύτητα είναι μια πολύ σημαντική δύναμη μεγάλης ακτίνας δράσης, η οποία για παράδειγμα διατηρεί σε συνοχή ολόκληρο τον Γαλαξία μας.

     Στις αρχές τού 19ου αιώνα πραγματοποιήθηκαν πειράματα, που έδειξαν, ότι ο ηλεκτρισμός και ο μαγνητισμός συσχετίζονται και είναι πραγματικά διαφορετικές πτυχές τής ηλεκτρομαγνητικής δύναμης ή τής αλληλεπίδρασης μεταξύ των φορτίων. Η τελική σύνθεση αυτής τής πρώτης ενοποιητικής θεωρίας στη φυσική παρουσιάστηκε το 1864 από τον Mάξγουελ στην Αγγλία. Η εργασία του πρόβλεψε την ύπαρξη των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων και ερμήνευσε το φως ως φαινόμενο ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων. Οι ονομαζόμενες έκτοτε εξισώσεις Mάξγουελ συμπληρωμένες με την εξίσωση συνέχειας τού ηλεκτρικού ρεύματος αποτελούν θεμελιώδεις εξισώσεις τής ηλεκτρομαγνητικής θεωρίας, οι οποίες περιγράφουν όλα τα ηλεκτρομαγνητικά φαινόμενα τής φύσης και τής τεχνικής. Ο πολιτισμός τού αιώνα μας οφείλει τα μέγιστα στη θεωρία τού Μάξγουελ.
 
     Η ανακάλυψη τής ραδιενέργειας, ορισμένων βαρέων στοιχείων προς το τέλος τού 19ου αιώνα και η ανάπτυξη τής φυσικής τού ατομικού πυρήνα αποκάλυψαν δύο άγνωστες μέχρι τότε δυνάμεις ή αλληλεπιδράσεις: τις ισχυρές και ασθενείς πυρηνικές δυνάμεις. Αντίθετα από τη βαρύτητα και τον ηλεκτρομαγνητισμό, που δρουν σε μεγαλύτερες αποστάσεις, οι δυνάμεις αυτές δρουν μόνο σε πολύ μικρές αποστάσεις εντός τού πυρήνα ή και πιο μικρές ακόμη.
 
     Η ισχυρή αλληλεπίδραση ευθύνεται για τη συγκρότηση των ατομικών πυρήνων. Αν και η ασθενής αλληλεπίδραση είναι πολύ πιο ασθενής και από τις ισχυρές και από τις ηλεκτρομαγνητικές αλληλεπιδράσεις, είναι όμως μεγάλης σπουδαιότητας σε πολλά φαινόμενα. Η ενέργεια τού Ήλιου, πολύ σημαντική για τη ζωή πάνω στη Γη, παράγεται όταν γίνεται σύντηξη τού υδρογόνου προς το ευγενές αέριο ήλιον με μια αλυσίδα πυρηνικών αντιδράσεων, που εμφανίζονται στο εσωτερικό του. Η πρώτη αντίδραση σ΄ αυτή την αλυσίδα, ο μετασχηματισμός τού υδρογόνου σε δευτέριο, προκαλείται από την ασθενή δύναμη. Χωρίς αυτή την δύναμη η παραγωγή τής ηλιακής ενέργειας δεν θα ήταν δυνατή. Ομοίως, η ασθενής αλληλεπίδραση βρίσκει πρακτική εφαρμογή στα ραδιενεργά στοιχεία, που χρησιμοποιούνται στην ιατρική και την τεχνολογία, τα οποία είναι γενικά βήτα-ραδιενεργά στοιχεία, και στη βήτα-διάσπαση ενός ισοτόπου τού άνθρακα (τού άνθρακα-14) προς άζωτο, που είναι η βάση για τη χρονολόγηση των οργανικών αρχαιολογικών ευρημάτων.
 
     Ήδη από το 1930 είχε σχηματιστεί η πρώτη κβαντική θεωρία πεδίων για την ασθενή αλληλεπίδραση, η οποία όμως σε ορισμένα σημεία έπασχε. Στην δεκαετία τού 1960 μία ολιγομελής ομάδα ερευνητών πέτυχε την ανάπτυξη μιας θεωρίας, η οποία ενοποιεί τον ηλεκτρομαγνητισμό με την ασθενή αλληλεπίδραση σε μία κοινή θεωρία των ηλεκτρασθενών αλληλεπιδράσεων. Το βραβείο Νόμπελ τού 1979 στη φυσική απονεμήθηκε σε τρεις επιστήμονες για τις συνεισφορές τους στη θεωρία τής ενοποιημένης ασθενούς και ηλεκτρομαγνητικής αλληλεπίδρασης μεταξύ των στοιχειωδών σωματιδίων. Το 1983 στο Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Στοιχειωδών Σωματιδίων (CERN) έγινε η πρώτη παρατήρηση των φορέων τής ασθενούς αλληλεπίδρασης.
         

     Οι σύγχρονες έρευνες επικεντρώνονται στην ενοποίηση των τεσσάρων ειδών πεδίου που προαναφέρθηκαν, δηλαδή τού βαρυτικού, τού ηλεκτρομαγνητικού, τού πυρηνικού ασθενούς και τού πυρηνικού ισχυρού. Με τη διατύπωση μιας ενοποιημένης θεωρίας πεδίων θα κατανοηθούν οι θεμελιώδεις νόμοι, που ενοποιούν όλη τη φύση.













Ο αγκυλωτός σταυρός στη σημερινή σύγχρονη τεχνολογία των μεταϋλικών. Τα μεταϋλικά είναι τεχνητά υλικά με ιδιότητες, που δεν ανευρίσκονται στη φύση. Τις ιδιότητές  τους τις αποκτούν περισσότερο από τη δομή παρά από τη σύστασή τους.

 






Καλλιτεχνική αναπαράσταση
τρισδιάστατης δομής
ελικότροπου μεταϋλικού.
(E Plum,
University of Southampton.)
    

        



     Στις εικόνες φαίνονται ελικότροπα μεταϋλικά με δομή αγκυλωτών σταυρών, μονοαξονική οπτική δραστηριότητα και αρνητικό δείκτη διάθλασης. Τα μεταϋλικά αρνητικού δείκτη διάθλασης προσδίδουν επαναστατικές ιδιότητες στην αλληλεπίδραση ηλεκτρομαγνητισμού και συμπυκνωμένης ύλης και ανοίγουν νέες δυνατότητες ιδιαίτερα στον τομέα τής δημιουργίας απωστικής δύναμης Casimir και των εφαρμογών της στη νανομηχανική.

    [ Πηγή: R. Zhao1, 2, L. Zhang1, J. Zhou3, Th. Koschny1,4 and C. M. Soukoulis1,4: «Conjugated gammadion chiral metamaterial with uniaxial optical activity and negative refractive index», Ames Laboratory (dated: November 19, 2010).
     (1) Ames Laboratory and Department of Physics and Astronomy, Iowa State University, Ames, Iowa 50011, USA
     (2) Applied Optics Beijing Area Major Laboratory, Department of Physics, Beijing Normal University, Beijing 100875, China
     (3) Centre for Integrated Nanotechnologies, Materials Physics & Applications Division, Los Alamos National Laboratory, Los Alamos, New Mexico 87545, USA
     (4) Institute of Electronic Structure and Laser, FORTH, Department of Materials Science and Technology, University of Crete, Heraklion, 71110 Crete, Greece.]

 
 
 
         
   
    Ο Έρως έχει τη δύναμη να προσελκύει, να ενώνει ή να εξωθεί σε ένωση όλα τα στοιχεία, τα πάντα στη φύση και όχι μόνο στη Γη, αλλά και στον ουρανό, αφού και οι θεοί, κατά τούς ορφικούς, δεν μπορούσαν να αποφύγουν την επίδραση τού Έρωτα, ο οποίος είχε γεννηθεί πριν από ακόμα κι από αυτούς. Ο «κάλλιστος εν αθανάτοισι θεοίσι» Έρως γεννήθηκε πρώτος μαζί με τη Γαία από το αρχικό Χάος (Ησίοδου «Θεογονία», 120).

     Η Αφροδίτη είναι η θεά τού Έρωτα και κατά μια παράδοση μητέρα του. Στον Ορφικό Ύμνο της ονομάζεται «ζεύκτειρα». Η σχέση τού αγκυλωτού σταυρού και τού έρωτα φαίνεται στην εικόνα τής θεάς από ερυθρόμορφη κύλικα τού 520 π.Χ.. Η Αφροδίτη είναι η μόνη θεά, που απεικονίζεται με φόρεμα γεμάτο αγκυλωτούς σταυρούς.
 
 
























Η θεά τού έρωτα,
Αφροδίτη,
με ενδυμασία
γεμάτη
αγκυλωτούς σταυρούς.

Γιάννης Λάζαρης--------
Ηλεκτρολόγος-Μηχανολόγος Ε.Μ.Π.
  www.freeinquiry.gr


 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια :