Δευτέρα 12 Μαΐου 2008

Crash test για 130 επαγγέλματα

Θετικές προοπτικές απασχόλησης προσφέρουν για τα επόμενα 10 χρόνια η πληροφορική και οι τηλεπικοινωνίες, αλλά και ειδικότητες «δεύτερης κατηγορίας», όπως του αλουμινά και του σοβατζή, σύμφωνα με τη νέα ετήσια έρευνα της επιστημονικής ομάδας Κατσανέβα. Αντίθετα, η ενασχόληση με τη δικηγορία, την ιατρική και αρκετές ακόμη επιστήμες, οι οποίες κατά το παρελθόν θεωρούνταν ιδανικές λύσεις για μια άνετη οικονομικά ζωή, παρουσιάζει πλέον «απαγορευτικά» ποσοστά κορεσμού.

Οπως αναφέρεται στα συμπεράσματα της έρευνας, την οποία πραγματοποίησε από το Σεπτέμβριο του 2007 μέχρι φέτος το Μάιο ο καθηγητής της Οικονομικής της Εργασίας στο Πανεπιστήμιο Πειραιά κ. Θεόδωρος Κατσανέβας με την επιστημονική ομάδα του και την οποία φέρνει στη δημοσιότητα αποκλειστικά ο ΕΤ.Κ, με μερική εξαίρεση το Εμπορικό, το Ναυτιλιακό και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, η δικηγορία παρουσιάζει πολύ υψηλά ποσοστά κορεσμού. Ακόμα περισσότερο χειροτερεύει η κατάσταση για τους γιατρούς. Ιδιαίτερα αρνητική είναι η εικόνα και για τους οδοντίατρους, παρά τη μικρή διαφοροποίηση που εμφανίζουν οι ειδικότητες των γναθοχειρουργών και των ορθοδοντικών.

Περίπου στα ίδια αρνητικά επίπεδα με τα αντίστοιχα των προηγούμενων ετών είναι η κατάσταση για τους χημικούς, τους βιολόγους και τους φαρμακοποιούς.

Αρνητικές προοπτικές έχουν και τα επαγγέλματα του χρηματιστή, του ειδικού χρηματιστηριακών εργασιών και του εκτελωνιστή, ενώ πτωτική τάση εμφανίζεται στους τραπεζικούς υπαλλήλους.
Αντιθέτως, τα επαγγέλματα της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών συνεχίζουν να εμφανίζουν πολύ θετικές προοπτικές. Η προσωρινή κάμψη που παρουσιάστηκε στην αγορά εργασίας των προγραμματιστών λογισμικού την περίοδο 2005-06 έχει παρέλθει και πλέον προβλέπεται μια νέα ανοδική πορεία.

Επίσης, καλύτερες επαγγελματικές προοπτικές σε σχέση με το παρελθόν εμφανίζουν οι εμποροπλοίαρχοι και οι μηχανικοί εμπορικού ναυτικού. Το ίδιο ισχύει για όσους ναυπηγούς συνδυάζουν γνώσεις μηχανολογίας. Θετικές προοπτικές εμφανίζει και ο ευρύτερος κλάδος των οικονομικών επαγγελμάτων, αν και τελευταία παρουσιάζονται προβλήματα στην άμεση απορρόφηση αποφοίτων του κλάδου.

Οσον αφορά τους μηχανικούς ενέργειας και τους τεχνολόγους φυσικού αερίου, οι προοπτικές διαγράφονται αρκετά καλύτερες μετά την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και την αναμενόμενη επέκταση των υποδομών φυσικού αερίου.

Επίσης, τα περισσότερα πρακτικά επαγγέλματα μεσαίας και χαμηλής εκπαίδευσης στις κατασκευές, στη μηχανολογία, στον τουρισμό, στις μεταφορές και στον επισιτισμό παρουσιάζουν συνεχόμενη βελτίωση της θέσης τους στην αγορά εργασίας, παρά τον εισαγόμενο ανταγωνισμό από τους εξειδικευμένους μετανάστες. Δεν είναι τυχαίο ότι «στις κατασκευές είναι σύνηθες το φαινόμενο οι πρώην Ελληνες τεχνίτες - εργάτες να μετεξελίσσονται σε εργολάβους που απασχολούν μετανάστες, εκ των οποίων μάλιστα ορισμένοι αναλαμβάνουν κι αυτοί με τη σειρά τους ρόλο εργολάβου», όπως επισημαίνεται στα συμπεράσματα της επιστημονικής ομάδας Κατσανέβα.

Του ΝΑΣΟΥ ΧΑΤΖΗΤΣΑΚΟΥ
Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια :